Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 7. 2021 17:45

Na návštěvě Moravskoslezského kraje se premiér Babiš zajímal o situaci v OKD i o novinky v boji s epidemií koronaviru

Předseda vlády Andrej Babiš během prohlídky společnosti OKD, 15. července 2021.
Předseda vlády Andrej Babiš během prohlídky společnosti OKD, 15. července 2021.
Jednání s vedením akciové společnosti OKD, návštěva Zdravotního ústavu v Ostravě a prohlídky letiště v Mošnově a Vojenského veterinárního ústavu Hlučín byly ve čtvrtek 15. července 2021 ústředními body návštěvy premiéra Andreje Babiše za doprovodu místopředsedy vlády, ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka a ministra obrany Lubomíra Metnara v Moravskoslezském kraji.

Na jednání s vedením OKD, a. s., se předseda vlády seznámil s aktuální ekonomickou situací státního podniku včetně plánů na další vývoj ukončování provozu dolu ČSM a také s jeho příspěvkem v boji s pandemií nemoci covid-19. „Možná si vzpomenete, že v roce 2016 bylo OKD po nešťastné privatizaci úplně na bankrot. Ohroženo bylo asi 8 000 zaměstnanců. Dnes mohu konstatovat, že mé tehdejší rozhodnutí, jako ministra financí, že jsme počátkem roku 2017 do OKD vstoupili, podnik koupili a zachránili ho, bylo jednoznačně správné. Bylo to riziko, které se vyplatilo. OKD funguje a každý rok nám odvádí dvě miliardy korun do veřejných rozpočtů a z titulu sociálního a zdravotního pojištění, takže deset miliard za pět let díky tomu, že jsme tenkrát zachránili tuhle vytunelovanou firmu,“ konstatoval předseda vlády.

Ocenil i přístup vedení firmy k boji s pandemií nemoci covid-19. „OKD funguje, prosperuje a jde příkladem, protože OKD je premiantem v PCR testování. Dozvěděli jsme se, že budou znovu testovat od 29. července PCR metodou všechny zaměstnance, i když to už není povinné, ale jako dobrý hospodář chrání firmu proti viru a jdou příkladem i v očkování. Každý zaměstnanec OKD, který se nechá naočkovat, dostane 3 000 korun,“ ocenil premiér Babiš.

Ve Zdravotním ústavu v Ostravě si premiér společně s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou prohlédl nový transmisní elektronový mikroskop, který má mimo jiné pomoci při detekování nových mutací koronaviru. „Je to špičková technologie za 18 milionů. Dostal jsem fotku delta viru, který tu na nás útočí, ale my se bráníme očkováním. Myslím, že Státní zdravotní ústav má skutečné odborníky. Dlouho jsme diskutovali o protilátkách a bylo velice zajímavé slyšet názor paní Markéty Pomiklové, která je skutečně odbornice a od které jsem se dozvěděl plno zajímavých věcí,“ uvedl Andrej Babiš.

V Ostravě se plánuje také otevření dalšího očkovacího centra pro zájemce bez registrace. „V pondělí otevíráme další očkovací centrum v pražském obchodním centru Nový Smíchov. To bude mít na starosti Fakultní nemocnice Motol a opět to bude očkování bez registrace. Jsme rádi, že to funguje. Zájem je velký a znovu opakuji, že je to jediný způsob, jak se vrátit do normálu,“ připomněl předseda vlády.

V doprovodu ministra obrany a moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka navštívil premiér Babiš budovu budoucího komunitního centra pro válečné veterány. Po jednání s vedením Moravskoslezského kraje navštívili předseda vlády a ministr obrany Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově, kde se zajímali o další možnosti rozvoje areálu, a návštěvu Moravskoslezského kraje zakončili exkurzí ve Vojenském veterinárním ústavu Hlučín, který mimo jiné poskytuje veterinární péči pro potřeby Armády ČR a Ministerstva obrany.

„Pro mne to byla velmi dobrá návštěva, dozvěděl jsem se plno věcí. Vojáci zde dělají skvělou práci. Armáda je velice důležitá, je ve světě renomovaná, dělá skvělou práci a já všem našim vojákům velice děkuji,“ dodal premiér Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie