Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 2. 2017 17:20

Na opravy silnic II. a III. tříd vláda krajům pošle tři miliardy korun

Tisková konference po jednání vlády, 27. února 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 27. února 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky v pondělí 27. února 2017 odsouhlasila příspěvek státu na opravy krajských silnic nižších tříd. Schválila také návrh ministryně práce a sociálních věcí na zvýšení dávek nemocenského při dlouhodobé pracovní neschopnosti. Na programu jednání byly rovněž poslanecké návrhy, a to včetně návrhu na novelu ústavního zákona o bezpečnosti, která by umožnila majitelům legálně držených zbraní pomáhat při zajišťování bezpečnosti ČR.

Tři miliardy korun na opravy silnic nižších tříd

Vláda schválila příspěvek, který budou moci kraje využít na opravy, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. tříd. Pro letošní rok budou na silnice vyčleněny 2,5 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury a 0,5 miliardy z vládní rozpočtové rezervy.

„Jsem rád, že jsem jako předseda vlády uspěl v tlaku na ministra dopravy a kraje dostanou na opravy silnic 3 miliardy korun, tedy stejnou částku, jakou poskytla vláda v roce 2016,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Dohoda na výši příspěvku je výsledkem několikaměsíčního procesu, který zahrnoval jednání mezi členy vlády, ale také například setkání ministrů se zástupci Asociace krajů ČR. Nejde však o první rok, kdy by byly peníze pro kraje vyhrazeny – vláda se tématu rozpočtu na výstavbu a údržbu dopravních komunikací věnuje dlouhodobě.

„Svědčí o tom i fakt, že na opravy silnic II. a III. tříd jsme v letech 2015–2017 již poskytli celkem 10,4 miliardy korun. Minulé vlády žádný takový příspěvek krajům neposkytovaly,“ dodal předseda vlády.

Vyšší nemocenská pro dlouhodobě nemocné

Vláda odsouhlasila návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, který přináší vyšší nemocenskou pro lidi, kteří se ocitli na dlouhodobé pracovní neschopnosti.

„V současnosti není u dávek nemocenského rozdíl mezi tím, jestli stůněte 15 dní, nebo máte závažnou nemoc, která vyžaduje tříměsíční léčbu. Stát vám přiznává vždy stejnou částku. Právě záměr ministryně práce a sociálních věcí to mění a lidem, kteří trpí dlouhodobou nemocí, zajistí větší jistoty,“ řekl předseda vlády

Vláda se shodla, že mezi 15. a 31. dnem pracovní neschopnosti budou zaměstnanci tak jako teď dostávat 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Po prvním měsíci na neschopence se příspěvek zvýší na 66 % a po druhém měsíci dále vzroste na 72 % základu. 

Pokud bude přijat i pozměňovací návrh z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, začne změna platit již od roku 2018. Předložení návrhu na zvýšení dávek nemocenského předcházela shoda se sociálními partnery z řad odborů a zaměstnavatelů.

Poslanecké návrhy

Členové vlády rovněž vyslovili svůj názor na několik poslaneckých návrhů – jde například o návrh Jana Chvojky novelizovat zákon o Veřejném ochránci práv. Vláda s ním souhlasila a shodla se, že by ombudsmanka měla dostat oprávnění sledovat dodržování práv zdravotně postižených lidí.

Naopak negativní postoj členové vlády zastávají k návrhu poslanců KSČM na novelu trestního zákoníku, která by do trestního práva opět zavedla přečin „příživnictví“.

V případě poslaneckého návrhu na změnu ústavního zákona o bezpečnosti, která by přinesla oprávnění občanů využít legálně držené zbraně k zajišťování bezpečnosti České republiky, se vláda neshodla na žádném stanovisku.

Kompletní výsledky jednání najdete na: /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-27--unora-2017-153881/  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie