Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 11. 2022 15:13

Na střeše KCP vzniká největší fotovoltaická elektrárna v centru Prahy, navštívil ji i premiér Fiala

Tisková konference ke vzniku fotovoltaické elektrárny na střeše KCP, 29. listopadu 2022.
Tisková konference ke vzniku fotovoltaické elektrárny na střeše KCP, 29. listopadu 2022.
Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 29. listopadu zúčastnil v Kongresovém centru Praha (KCP) představení projektu největší fotovoltaické elektrárny v centru Prahy. Na střeše objektu na ploše 7000 metrů čtverečních vyroste 2080 solárních panelů, které ročně centru uspoří 5,5 milionu korun za elektřinu. Fotovoltaika doplní jeden z největších projektů energetických úspor v Česku, který již v KCP provozuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Projekt letos ušetřil centru 32 milionů korun.

„Právě na tomto projektu vidíme, že i ve městě je prostor pro využívání obnovitelných zdrojů a zajištění energetických úspor. Příklad Kongresového centra ukazuje, jaký máme v této oblasti potenciál – nejen v Praze, ale v celé ČR. Projekt největší solární elektrárny v centru Prahy, který je navíc umístěn na střeše budovy, kde má svůj podíl stát, je jedním ze zásadních projektů, které vedou k úsporám a snižování energetické závislosti na nespolehlivých dodavatelích. A to je cesta, kterou chceme jít,“ uvedl Petr Fiala. Instalace vzniká i za podpory z Národního plánu obnovy, kde bylo zažádáno o dotaci 6,4 miliony korun v rámci výzvy Fotovoltaické systémy Ministerstva průmyslu a obchodu.

U českých firem i veřejných institucí pozorujeme v poslední době jasný trend: snižování nákladů na energie jde ruku v ruce s důslednou dekarbonizací a úsilím o celkově udržitelnější fungování. Naším úkolem v ČEZ je tomu co nejvíce napomoci. Největší fotovoltaika v centru Prahy doplní jeden z největších projektů energetických úspor v České republice a navýší úspory Kongresového centra o dalších více než 5 milionů,“ doplnil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Kongresové centrum využije inovativní model ČEZ ESCO zvaný „Fotovoltaika za 1 Kč“. Elektrárnu o instalovaném výkonu 936 kWp tak získá KCP bez jakýchkoliv investičních nákladů. Náklady projektu totiž nese dodavatel ČEZ ESCO, který fotovoltaiku pro zákazníka postaví a následně ji bude provozovat. KCP bude investici splácet v ceně odebírané elektřiny. Po ukončení 13letého kontraktu Kongresové centrum FVE za pouhou jednu korunu odkoupí a dále si bude vyrábět vlastní energii.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie