Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 12. 2007 15:38

Na summitu EU nabízí šéfové vlád Srbsku urychlení vstupu do Unie

Jednodenní vrcholné schůzky je přítomen premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zasedání se může protáhnout i do pozdních večerních hodin.

Na summitu v Bruselu se dnes po celý den projednávají důležité otázky týkající se energetiky, azylové, migrační problematiky a terorismu. Dalším jednacím bodem je takzvaná „rada moudrých“, která se má zabývat perspektivami evropského kontinentu. Všechny tyto problémy do jisté míry zastiňuje diskuze zúčastněných k řešení problému spojeného s případným jednostranným vyhlášením nezávislosti jihosrbské provincie Kosova. Tato otázka se stala hlavním jednacím bodem a to je jeden z důvodů, proč se očekává, že zasedání bude velmi zdlouhavé a protáhne se do pozdních nočních hodin, kdy by summit měl skončit. Politici EU se hodlají na summitu dohodnout na tom, že Srbsku bude nabídnuto urychlení rozhovorů o vstupu Srbska do EU.
Zatím vrcholní představitelé vlád a zemí EU přijali deklaraci měnící postoj Unie. Deklarace má oslovit zbytek světa a vyzývá k tomu, aby hospodářský růst přinesl více prosperity. Měnící se životní styl Evropanů má pomoci milionům lidí na celém světě z chudoby.
Dále summit kritizoval nedodržování lidských práv v Barmě a pohrozil zpřísněním sankcí vůči tamnímu režimu.

Fotogalerie: Setkání předsedů vlád na summitu EU v Bruselu 14. prosince 2007

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie