Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 3. 2018 10:39

Na Úřadu vlády jednala Bezpečnostní rada státu

Bezpečnostní rada státu se na jednání 20. března 2018 zabývala mimo jiné aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice.

Členové Bezpečnostní rady státu byli informováni o postupu při řešení strategie zajištění a rozvoje mobilních komunikací bezpečnostních a záchranných složek s výhledem na 10 let.

Bezpečnostní rada státu dále projednala Hrozby a rizika mající vliv na bezpečnost České republiky ve střednědobém a dlouhodobém horizontu (2016–2020/2025). Aktualizovaný text na rok 2018 a schválila Vyhodnocení cvičení orgánů krizového řízení NATO CMX 2017 v České republice. Scénář cvičení odrážel současné reálné hrozby hybridního charakteru. Úkolem bylo procvičit pracovní postupy v rámci konzultací a kolektivního rozhodování v situaci podle článku 4 a 5 Severoatlantické aliance.

Dále byl schválen Návrh úprav Statutu a Jednacího řádu Bezpečnostní rady státu a statutů a jednacích řádů stálých pracovních výborů Bezpečnostní rady státu, k nimž dochází v návaznosti na úpravu Statutu Bezpečnostní rady státu provedenou usnesením vlády ze dne 13. prosince 2017 č. 879. Dále návrh reaguje zejména na vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a na zkušenosti z praxe v posledních letech.

Byly uděleny Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2018. V hlavní kategorii byly uděleny tři ceny, ve studentské kategorii dvě ceny, které budou slavnostně předány v prvním pololetí roku 2018.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Informaci o závěrech výročních zasedání mezinárodních kontrolních režimů nešíření zbraní hromadného ničení, konvenčních zbraní a položek dvojího použití v roce 2017, která je předkládána pravidelně každoročně a charakterizuje problematiku činnosti mezinárodních kontrolních režimů za rok 2017 a podíl české strany na těchto jednáních. Dále BRS vzala na vědomí Naplnění položky výdajů Prostředky na financování zapojení občanů České republiky do civilních struktur Evropské unie a dalších mezinárodních vládních organizací a do volebních pozorovatelských misí v kapitole Všeobecná pokladní správa v návrhu státního rozpočtu na rok 2019 a léta následující.

Bezpečnostní rada státu schválila Zprávu o činnosti Bezpečnostní rady státu za rok 2017 a zabývala se také Analýzou situace týkající se nafty patřící České republice, která byla skladovaná v německém Kraillingu.

Na program byly mimo jiné pro informaci předloženy Zpráva o činnosti Výboru pro zpravodajskou činnost za rok 2017, Zpráva o činnosti Výboru pro kybernetickou bezpečnost za rok 2017, Zpráva o činnosti Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky za rok 2017, Zpráva o činnosti Výboru pro obranné plánování za rok 2017 a Zpráva o činnosti Výboru pro vnitřní bezpečnost za rok 2017.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie