Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 9. 2018 12:15

Na Úřadu vlády jednala Bezpečnostní rada státu

Bezpečnostní rada státu se na jednání 18. září 2018 zabývala mimo jiné aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice.

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o stavu ochrany obyvatelstva v České republice 2018, která hodnotí za uplynulé tříleté období vybrané mimořádné události a krizové situace, závěry z cvičení orgánů krizového řízení a složek integrovaného záchranného systému a činnost orgánů veřejné správy z pohledu ochrany obyvatelstva. Zároveň obsahuje také vyhodnocení plnění Koncepce vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Bezpečnostní rada státu schválila Plán cvičení orgánů krizového řízení – upřesnění na léta 2019–2021, který v rámci střednědobého výhledu stanovuje organizaci cvičení orgánů krizového řízení v České republice, jejich obsahové zaměření a cíle.

Dále Bezpečnostní rada státu schválila Výchozí údaje k mezinárodnímu cvičení orgánů krizového řízení EU Hybrid Exercise MULTILAYER 2018 (Parallel and Coordinated Exercise) v České republice, jehož tématem je řešení komplexní krizové situace hybridního charakteru a které České republice poskytne mimo jiné příležitost procvičit zapojení příslušných subjektů a orgánů krizového řízení do konzultačních a rozhodovacích procesů EU.

Zároveň Bezpečnostní rada státu schválila Souhrnný materiál navrhovaných opatření k odstranění nedostatků zjištěných v průběhu mezinárodního cvičení orgánů krizového řízení NATO CMX 2017 v České republice, který obsahuje řadu doporučení na zkvalitnění funkčnosti orgánů krizového řízení České republiky.

Bezpečnostní rada státu se dále zabývala Informací o plnění úkolů vyplývajících z Koncepce rozvoje schopností Policie ČR vyšetřovat kybernetickou kriminalitu a 6. aktualizací Seznamu prvků kritické infrastruktury, jejichž provozovatelem je organizační složka státu.

Členové Bezpečnostní rady státu byli informováni o postupu při řešení strategie zajištění a rozvoje mobilních komunikací bezpečnostních a záchranných složek s výhledem na 10 let a dále o problematice finančních prostředků na realizaci a implementaci technických opatření na zajištění kybernetické bezpečnosti vybraných subjektů státní správy vyplývající především z nové vyhlášky č. 82/2018 Sb., o kybernetické bezpečnosti.

Členové Bezpečnostní rady státu byli také informováni o problematice informačních systémů Ministerstva práce a sociálních věcí. Na program byla předložena Informace o přijatých úpravách Národního bezpečnostního programu ochrany civilního letectví České republiky před protiprávními činy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie