Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 7. 2016 16:02

Na Úřadu vlády poprvé zasedala Pracovní skupina pro brexit a reformu EU

Ve čtvrtek 14. července na Úřadu vlády jednala Pracovní skupina pro otázku vystoupení Velké Británie z Evropské unie.
Ve čtvrtek 14. července na Úřadu vlády jednala Pracovní skupina pro otázku vystoupení Velké Británie z Evropské unie.
Ve čtvrtek 14. července na Úřadu vlády poprvé jednala Pracovní skupina pro otázku vystoupení Velké Británie z Evropské unie a pro řešení otázek spojených s budoucím směřováním Evropské unie. O dalších krocích České republiky v návaznosti na výsledky britského referenda dnes pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy jednali zástupci ministerstev a hospodářských a sociálních partnerů.

Pracovní skupinu ustavila vláda 27. června v reakci na negativní výsledek britského referenda. Úkolem této skupiny je definovat klíčové zájmy České republiky a připravovat analýzy k dopadům tzv. brexitu.

Členové pracovní skupiny uvítali včerejší jmenování nové premiérky Velké Británie Theresy Mayové jako posun směrem k zahájení procesu vystoupení Velké Británie z EU. Ten začne ve chvíli, kdy nová britská premiérka oznámí záměr vystoupit Evropské radě, tedy lídrům členských států EU.

Prioritou české vlády je minimalizovat dopady vystoupení Velké Británie na evropskou, respektive českou ekonomiku. Zároveň se česká vláda bude soustředit na maximální ochranu českých zájmů, včetně ochrany občanů pracujících na území Velké Británie.

Členové Pracovní skupiny se dnes zabývali také otázkou budoucí reformy EU. „Evropská unie nyní potřebuje větší akceschopnost a naším úkolem je zvýšit důvěru občanů v evropskou spolupráci. Je třeba si říct, jakou roli mají v budoucnu hrát evropské instituce. Klíčové pro Českou republiku v dalších jednáních bude konvergence. Životní úroveň občanů členských států se musí začít sbližovat, nesmíme ustrnout na místě,“ uvedl po jednání státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Pracovní skupina se dnes dohodla, že do konce srpna předloží české návrhy na reformu EU tak, aby o nich mohli jednat zástupci všech parlamentních stran, jak jim to nabídl premiér Sobotka 30. června. „Jakékoliv změny ve fungování EU by měly mít na české politické scéně co největší podporu. Proto bude Pracovní skupina předkládat návrhy nejen vládě, ale i všem parlamentním stranám tak, aby česká pozice odrážela názory napříč politickým spektrem,“ dodal Tomáš Prouza s tím, že v tuto chvíli se očekávají nominace politických stran do diskuse a první setkání by mělo být svoláno do konce srpna.

Pracovní skupina dnes diskutovala témata, na která se ve své činnosti zaměří. Jedná se o právní aspekty, makroekonomické dopady, mikroekonomické dopady a ekonomické příležitosti, politické dopady, institucionální příležitosti, nové uspořádání vztahů EU a Velké Británie a budoucí směřování EU. Příští jednání Pracovní skupiny se uskuteční v druhé polovině srpna.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie