Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 1. 2015 16:35

Náměstkem pro státní službu bude Josef Postránecký

Tiskový brífink ministra vnitra Milana Chovance a náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého, 28. ledna 2015.
Tiskový brífink ministra vnitra Milana Chovance a náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého, 28. ledna 2015.
Vláda ČR na svém dnešním jednání vybrala náměstka pro státní službu a pokračuje tak v procesu implementace zákona o státní službě. Členové kabinetu se velkou většinou shodli na historicky prvním náměstkovi pro státní službu a zvolili Josefa Postráneckého.

Josef Postránecký pracuje ve státní správě více než sedmnáct let, působil na Úřadu vlády jako poradce místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku, na Ministerstvu pro místní rozvoj jako vrchní ředitel sekce pro regionální politiku, na Ministerstvu vnitra jako náměstek ministra pro reformu veřejné správy, na Ministerstvu pro místní rozvoj jako ředitel odboru rozvoje a strategie regionální politiky a v současné době působí jako ředitel kanceláře ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy. Nové funkce by se měl ujmout 1. února 2015.

„Jsem rád, že se dnes vládě podařilo dokončit proces výběru náměstka pro státní službu a pokračovat tak v úspěšné implementaci služebního zákona. Napravujeme tím více než dvacetiletý deficit a plníme další klíčový závazek, ke kterému se koaliční vláda před dvanácti měsíci zavázala. Věřím, že nový náměstek pro státní službu začne rychle pracovat na svých úkolech a podaří se nám dosáhnout odpolitizování státní správy, jejího nestranného, transparentnějšího a profesionálnějšího fungování,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka po volbě.

Jedním z prvních úkolů, kterým se bude náměstek pro státní službu zabývat, bude ve spolupráci s dotčenými ministry zajistit výběrová řízení na tajemníky pro jednotlivá ministerstva. Výběrová řízení na tyto pozice proběhnou během února a března. Nadále také pokračuje příprava prováděcích právních předpisů.

Přijetí služebního zákona, který zavádí náměstka pro státní službu, má především odpolitizovat státní správu, zvýšit stabilitu a profesionalitu ve státní službě nebo omezit časté personální změny na ministerstvech.

Zavedení služebního zákona také naplnilo podmínku Evropské komise, aby Česká republika mohla dál čerpat až 600 miliard korun z evropských fondů.

Do druhého výběrového řízení na náměstka ministra vnitra pro státní službu se přihlásilo celkem 21 uchazečů. Výběrová komise po pohovoru s uchazeči doporučila vládě tři kandidáty: Josefa Postráneckého, Simeonu Zikmundovou a Břetislava Grégra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie