Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 4. 2023 12:57

Národní ekonomická rada vlády řešila důchody, zdravotní prevenci i vzdělávání

Národní ekonomická rada vlády jednala ve Strakově akademii, 13. dubna 2023.
Národní ekonomická rada vlády jednala ve Strakově akademii, 13. dubna 2023.
Ve čtvrtek 13. dubna 2023 se ve Strakově akademii uskutečnilo další jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV). Její členové se spolu s ministry a předsedou vlády České republiky Petrem Fialou věnovali důchodům, vzdělávání i prevenci ve zdravotnictví.

Hlavním tématem jednání byla doporučení NERV k možným úpravám důchodového systému. Pracovní skupina NERV Důchodová reforma představila materiály, ve kterých uvádí svá doporučení ke konkrétním parametrům, na které se lze zaměřit v rámci plánované důchodové reformy.

Materiál obsahuje doporučení týkající se I. důchodového pilíře, jako je například systém určování věku odchodu do důchodu, zvýšení přehlednosti systému, úpravy v systému DPP, zvýšení pojistných odvodů pro OSVČ či minimalizace ostrých hranic, a to zejména věkových. Dále se NERV zaměřil na III. důchodový pilíř, jehož cílem by mělo být vytvoření významného doplňku k pravidelným příjmům z I. pilíře. Základem je zejména podpora užívání III. pilíře u mladých lidí nebo omezení jednorázového vyplácení prostředků, a naopak podpora vyplácení anuitních plateb.

NERV se věnoval také prevenci a zlepšování zdravotního stavu české společnosti. Z odborných studií vyplývá, že zlepšení zdravotního stavu je z více než dvou třetin proveditelné v oblasti prevence, zbytek připadá na zvýšení dostupnosti léčby. Proto pracovní skupina NERV pro zdravotnictví představila konkrétní kroky, které je vhodné učinit pro zlepšení prevence v České republice. Zároveň byly diskutovány i možnosti, jak přispět ke snížení spotřeby alkoholu a cukru, které stojí za řadou vážných onemocnění.

Národní ekonomická rada vlády se také zabývala doporučeními v oblasti vzdělávání. Jedním z nich je rozšíření kapacit předškolního vzdělávání, což by umožnilo lépe plánovat rodičovství a slaďovat jej s pracovní kariérou. Mezi další doporučení patří zavedení systému vratných studentských půjček na živobytí, které by snížily sociálně-ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělání. V současnosti je podpora studentů vysokých škol příliš plošná a její celkový finanční objem je na velmi nízké úrovni. Systém, který NERV navrhuje, již funguje například v Nizozemsku, Velké Británii nebo Německu.

V přílohách naleznete projednané dokumenty, které postupně zveřejňujeme k jednotlivým tématům z programu tohoto jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie