Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 4. 2021 14:05

Národní očkovací centrum v pražském O2 universum zahájilo zkušební provoz

Premiér Andrej Babiš okomentoval zkušební provoz Národního očkovacího centra, 9. dubna 2021.
Premiér Andrej Babiš okomentoval zkušební provoz Národního očkovacího centra, 9. dubna 2021.
Předseda vlády ČR Andrej Babiš se v pátek 9. dubna 2021 zúčastnil generální zkoušky očkování v Národním očkovacím centru v pražské O2 universum. Spolu s ním se zahájení zkušebního provozu zúčastnili i ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr obrany Lubomír Metnar.

Velkokapacitní centrum bude mít až 24 stanovišť, tým u jednoho stanoviště zvládne za hodinu aplikovat cca 40 vakcín. Předpokládaný termín zahájení provozu centra je 3. května  2021. Centrální očkovací systém Reservatic se pro zájemce otevře 26. dubna.

Předseda vlády poděkoval za spolupráci na projektu centra mimo jiné Ústřední vojenské nemocnici v Praze, armádě a také skupině PPF za bezplatný pronájem centra. „Já jsem strašně rád, že toto centrum vzniká. Až bude v květnu dost vakcíny, je velkokapacitní centrum připraveno očkovat 7000 vakcín denně, a to i díky aplikaci do mobilu, která urychlí administrativu,“ uvedl premiér.

Česká republika měla původně přislíbeno na duben dodání 2,6 milionu vakcín, výrobci ale dodávky významně krátili. „Takže to kleslo na 1,56 milionu s tím, že nejspolehlivějšího dodavatele – Pfizer  – toho jsme objednali nejvíc. Celkově máme objednáno 27 milionů vakcín,“ dodal Babiš.

Závěr expertní skupiny při Evropské komisi je takový, že to vypadá, že viru a jeho nových mutací se asi dlouho nezbavíme. Bohužel, pravděpodobně bude součástí našeho života, a proto už dnes Evropa přemýšlí o přeočkování,“ uvedl premiér s tím, že ČR bude muset připravit strategii očkování na roky 2022 a 2023.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie