Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 6. 2013 15:38

Nebezpečí kontaminace vody v Kralupech nehrozí

V tuto chvíli nemáme informace, že by kvůli povodním hrozila kontaminace vod z velkých průmyslových podniků v Kralupech nad Vltavou. Po jednání na místním krizovém štábu to řekl premiér Petr Nečas.

Povodně 4.6.2013

„Nyní je klíčové, aby po kulminaci Vltavy začala klesat hladina řeky a bylo možné začít odčerpávat vodu ze zatopených prostor a sklepů,“ uvedl premiér.

Třetí den povodní je v Kralupech nad Vltavou jedna z nejhorších situací. Kvůli Vltavě a stoupající hladině Zákolanského potoka se lidé v centru města museli evakuovat ze sídlišť Hůrka a Cukrovar. Hlavní náměstí skončilo stejně jako v roce 2002 pod vodou.

Podle premiéra bude odpouštění přehrad záviset na vývoji hydrologické situace. "S tím souvisí i úsilí Povodí Vltavy, aby kaskáda minimalizovala vypouštění, jak je to jen možné. Na druhou stranu tam musí být nějaký manipulační prostor v nádržích. Nikdo neví, zda nezačne pršet, nepřijdou přívalové srážky a podobně," vysvětlil předseda vlády.

Dále připomněl evakuaci dvou kralupských sídlišť a nemožnost návratu do svých domovů pro mnoho lidí. Při nynějším průtoku 2500-3000 m3/s není podle něho návrat lidí ani zahájení úklidových prací zatím možný.

„V Kralupech byla vystěhována dvě sídliště, takže 3000 občanů Kralup je buďto v evakuačních střediscích, nebo u svých přátel, známých či příbuzných. Je skutečností, že je tady ještě specifikum průmyslového města, tzn. nebezpečí vody je tady dvojnásobné. Klíčové je aby pokud možno po kulminaci Vltavy začala klesat hladina, a průtok Vltavy tady v Kralupech klesl pod 2500 kubíků, protože v té chvíli bude možné čerpat i sklepy a zatopené prostory. V současné situaci není možný ani návrat lidí do vyklizených bytů,“ uvedl k aktuální situaci v Kralupech předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie