Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 4. 2013 11:50

Nečas: Máme zájem na dokončení vnitřního trhu s energetikou

Předseda vlády Petr Nečas se dnes v dopoledních hodinách setkal s předsedou Evropské rady panem Hermanem Van Rompuyem. Na programu byly aktuální evropské otázky, jako jsou hospodářská a měnová unie a obnovení konkurenceschopnosti.

Premiér Petr Nečas ocenil, že při jednání Evropských rad dominují ekonomické otázky. „ČR je zemí, která je mimo eurozónu, na druhou stranu máme přístupovou smlouvou podepsán závazek k eurozóně přistoupit. Situace v eurozóně nás velmi zajímá,“ řekl. Dále připomněl, že ČR má ekonomické důvody pro úzkou spolupráci na řešení problematiky eurozóny. „Celkem 65 procent našeho exportu jde do zemí eurozóny. Je naším vitálním zájmem stabilita a prosperita eurozóny,“ dodal premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Po jednání s předsedou Evropské rady Rompuyem premiér dále uvedl, že považuje za důležité otázky energetiky, které budou na květnovém jednání Evropské rady. Česká republika je zemí se silným podílem průmyslové výroby a stavebnictví. Tato odvětví mají na našem hrubém domácím produktu podíl přesahující 40 procent.

Česká republika podle premiéra Nečase stojí o propojení sítě energovodů a diverzifikaci dodávek energetických surovin, jako je ropa a plyn a diverzifikace přepravních tras.

Zdůraznil jsem, že téma energetiky považujeme za nesmírně důležité. Ceny energií velmi silně ovlivňují konkurenceschopnost našeho průmyslu. Proto chceme dokončení jednotného vnitřního trhu v oblasti energetiky, je důležité. Společná evropská politika nás při vyjednávání s klíčovými dodavateli činí silnějšími,“ zdůraznil premiér Nečas.

Premiér rovněž ocenil úsilí předsedy Rompuye na dosaženém konsensu všech členských zemí v otázce víceletého finančního rámce. Dalším krokem je podle něj získání shody v Evropském parlamentu. „Ujistil jsem předsedu Evropské rady, že je naším zájmem přesvědčit i české poslance Evropského parlamentu, aby hlasovali pro víceletý finanční rámec,“ dodal premiér.

Ve čtvrtek 25. dubna 2013 přijal předseda vlády Petr Nečas předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye

Rompuy: Stabilita eurozóny je předpoklad prosperity

Předseda Evropské rady Rompuy poděkoval českému premiérovi za příležitost diskutovat otázky, které se budou v následujícím období řešit na úrovni Evropské rady. Zdůraznil, že hlavní prioritou zůstává hospodářská a sociální situace v Evropě. „Navzdory pozitivním trendům a společnému úsilí o fiskální konsolidaci hospodářská krize trvá. Velkou obavou je pro nás zejména nezaměstnanost mládeže. Finanční stabilita v eurozóně je předpokladem růstu a nových pracovních míst,“ řekl Rompuy.

Dále připomněl březnovou dohodu Evropské rady na strategii řešení krize, která má čtyři body: obnova a udržení finanční stability, udržení veřejného financování, boj proti nezaměstnanosti zejména mládeže a provedení reforem ve prospěch hospodářského růstu. „Na evropské úrovni to znamená prohloubení společného trhu a já zde chválím aktivní podporu české vlády v čele s panem premiérem Nečasem,“ dodal předseda Rompuy.

Tématem rozhovoru bylo také nadcházející květnové setkání Evropské rady, které bude řešit otázky energetiky. Předseda Rompuy poznamenal, že Evropská unie čelí výzvám, kdy je nutné umožnit vstup nových energetických zdrojů. „Musíme vytvořit předvídatelné prostředí, které umožní investorům do moderní evropské energetické infrastruktury hledat efektivitu energetické spotřeby a vyrovnat se s problémem vysokých cen energie.“

V neposlední řadě zmínil potřebu jednotného evropského trhu s energiemi. „Do roku 2014 musíme dokončit společný trh s energetikou a vítám význam, který Česká republika této věci přikládá,“ uvedl Herman Van Rompuy.

K otázce přijetí eura Českou republikou předseda Evropské rady poznamenal, že Česká republika zatím nesplňuje všechny podmínky ke vstupu do eurozóny. „Debata o přistoupení k euru není problém dnešního dne,“ dodal Rompuy.

Předseda Evropské rady spolu s předsedou vlády vystoupili také na Národním fóru o budoucnosti Evropské unie, kterou zorganizoval Úřad vlády. Ve svém vystoupení zdůraznili význam projektu evropské integrace a vyjádřili přesvědčení, že ve druhé polovině letošního roku dojde k postupnému oživení ekonomického růstu zemí Evropské unie, včetně české ekonomiky. Česká republika nemusela čelit tak dramatické makroekonomické nestabilitě jako jiné evropské ekonomiky, uvedl ve svém vystoupení předseda Rompuy.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie