Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 5. 2011 23:32

Nečas studentům: Splněno je 18 protikorupčních opatření

Koaliční vláda už splnila 18 z celkem 58 opatření své protikorupční strategie, řekl to premiér Petr Nečas na přednášce před studenty pražské filozofické fakulty.

Předseda vlády zdůraznil, že boj s korupcí má nejen morální, ale i ekonomický význam neboť při ročním objemu veřejných zakázek okolo 500 miliard korun by úspora pouhých pěti procent v důsledku protikorupčních opatření znamenala přínos 25 miliard z veřejných zdrojů.

Drtivou většinu protikorupčních opatření z přijaté vládní strategie chce kabinet uvést v život ještě letos, řekl studentům předseda vlády. Je podle něho chybou kabinetu, že o už fungujících krocích veřejnost jen málo ví. Nečas připomněl, že všechna ministerstva už musí na internetu zveřejňovat všechny veřejné zakázky a chystaná novela zákona o veřejných zakázkách tuto povinnost rozšíří i na další instituce. Tuto podle premiéra "hlubokou reformu" bude mít vláda na stole příští týden a Nečas její přijetí v parlamentu očekává ještě letos. Nečas studentům: Splněno je 18 protikorupčních opatření

Před plnou Velkou aulou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy premiér také obhajoval nutnost provedení důchodové reformy. Zdůvodňoval ji nepříznivým demografickým vývojem v zemi, tedy tím, co nazval "ziskem dlouhověkosti populace". Několikrát si vypomohl citátem populárního a neexistujícího českého všeuměla Járy Cimrmana "může se nám to nelíbit, můžeme to kritizovat, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat", když vysvětloval nejen nezbytnost reforem, ale třeba i nutnost akceptovat hodnocení ČR ze strany ratingových agentur a finančních trhů. 

V diskusi s premiérem z publika padl i dotaz na reformu školství. Podle premiéra v druhé polovině loňského roku ministerstvo školství v přípravě potřebné legislativy zaspalo. Reformu chce mít důkladně prodiskutovanou i s odbornou veřejností, a proto dává finálnímu návrhu čas do konce letošního roku. Původně jej chtěl mít na stole už v pololetí.

Předseda vlády dnes také opět zdůraznil potřebu, aby si česká ekonomika a obecněji i celá česká společnost uchovaly svou konkurenceschopnost. 

Atmosféra přednášky na akademické půdě nebyla napjatá. První smích v sále vzbudila už úvodní poznámka rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, že diskuse bude racionální. "Doufám, že použití čísel je na filozofické fakultě přípustné," žertoval pak původním vzděláním fyzik Nečas, když na tabuli vypsal údaje o předpokládaném demografickém vývoji v příštích desetiletích.

Zdroj: ČTK

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie