Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

11. 4. 2013 10:07

NERV navrhuje efektivněji řídit výdaje státu

Premiér Petr Nečas na základě návrhů NERV pověří Ministerstvo financí zpracováním systému klíčových výkonových ukazatelů ve veřejné správě.

Nahrává se přehrávač videa ...

Pracovní skupina NERV pro klíčové výkonové ukazatele (KPI) ve veřejné správě navrhla vládě systém na řízení nákladů ve veřejné správě. Návrh navazuje na vládní Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti. „Úřady na všech úrovních nefungují tak efektivně, jako bychom si přáli. Často navíc dochází ke zbytečnému plýtvání a plošné úspory již nejsou možné,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas. Stát již například od roku 2009 snížil počet pracovních míst ve státní správě o více než 10 tisíc.

Premiér nyní předloží do vlády usnesení, kterým pověří Ministerstvo financí zpracováním systému KPI ve veřejné správě a jeho provázání na sestavování rozpočtu. „Do konce letošního léta navíc centrální instituce zveřejní výběr těchto ukazatelů na svých webových stránkách,“ řekl předseda vlády.

Klíčové výkonové ukazatele zavedla již řada zemí jako například Velká Británie, Francie nebo Německo. Ve všech státech to vedlo k výrazným úsporám a zefektivnění fungování veřejné správy. „Například jen v oblasti správy nemovitostí bychom dle propočtů NERV mohli uspořit až 870 milionů korun ročně,“ uvedl premiér.

NERV se zabýval zavedením KPI u podpůrných služeb, tedy u takzvaného back-office. „Jsou to naše návrhy, a budeme rádi, když je Ministerstvo financí doladí tak, aby instituce fungovaly co nejefektivněji. Hlavním principem není říct snižte náklady o dvacet nebo třicet procent, ale porovnávání jednotlivých institucí. Chceme ukázat, vy jste lepší, vy horší a musíte se zlepšit,“ uvedl garant pracovní skupiny NERV Jan Procházka.

Pracovní skupina rozpracovala zejména oblast správy nemovitostí, kde již lze využít stávající systémy, které má stát k dispozici. „Nechceme, aby stát budoval nějaký nový systém. Navrhli jsme sadu ukazatelů a možná manažerská rozhodnutí, která na základě nich lze odvodit,“ uvedl spoluautor studie a spolupracovník NERV Jiří Voříšek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X