Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 2. 2011 17:07

NERV: Státní instituce by měly sdílet některé služby

Národní ekonomická rada vlády (NERV) dnes prezentovala doporučení pro státní instituce, jak by mohly zefektivnit a zlevnit svou činnost.

Jedním z hlavních témat dnes zveřejněné druhé části zprávy skupiny NERV pro konkurenceschopnost je například odstranění dublujících se agend. „Obecně instituce patří mezi základy naší konkurenceschopnosti. A tyto základy máme v ČR velmi špatné,“ upozornil koordinátor pracovní skupiny Michal Mejstřík.

Jasné doporučení pro back-office činnosti je v případě veřejné správy jejich sdílení mezi více institucemi. Například v případě IT či mzdové účtárny se jeví jako pravděpodobné, že by se jejich sdílením uspořily náklady bez narušení fungování dané instituce, s nižšími celkovými náklady pro veřejné rozpočty,“ uvedla Jana Chvalkovská v doporučeních NERV s tím, že všech čtrnáct ministerstev včetně Úřadu vlády by mohly mít například jednu mzdovou účtárnu.

Stejně tak by se podle NERV měl zcentralizovat nákup a prodej veřejného majetku na jednom centrálním portálu. „Centrální tržiště zboží a služeb v podobě, v jaké jej využívají např. v Rakousku, je prospěšné především pro malé a střední podniky, které díky němu budou moci snáze najít poptávky jednotlivých zadavatelů a účastnit se více řízení, než jsou schopni nyní. Vyšší soutěž o veřejné zakázky povede samozřejmě k tlaku na ceny a k efektivnějšímu zadávání veřejných zakázek,“ popisuje zveřejněný materiál Národní ekonomické rady vlády.

NERV: Státní instituce by měly sdílet některé služby

Mezi další problémy státních institucí označil Lubomír Lízal z NERV nadměrnou regulaci, časově náročné vymáhání práv v České republice nebo korupci. Jedním z prostředků k odstranění nedostatků je například zrychlení soudních procesů, prevence soudních sporů formou rozhodčích řízení nebo zkvalitnění personálního obsazení soudů a materiální zabezpečení jejich chodu. „V soudních sporech se často řeší procesní otázky, a ekonomická podstata se nám pak vytrácí. Firma si nemůže dovolit čekat na rozhodnutí několik let,“ tvrdí Lízal.

Mezi další diskutovaná opatření patří například založení Národní rozpočtové rady, která by měla být pojistkou proti nadměrné a špatné regulaci, elektronizace rejstříků či zkvalitnění hodnocení dopadů nových předpisů na podnikání (RIA).

Příští pondělí budou ekonomové, zástupci ministerstev a ekonomičtí žurnalisté prostřednictvím workshopu mluvit o vzdělávání. Celý cyklus se uzavře na konci března zveřejněním celé zprávy o konkurenceschopnosti.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Záznam z pracovní schůzky NERV, 21. února 2011

Připojené dokumenty

Související zprávy