Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 4. 2015 14:25

Nová koncepce politiky ČR v EU bude jasně definovat české zájmy

Tisková konference po jednání vlády 27. dubna 2015.
Tisková konference po jednání vlády 27. dubna 2015.
Kabinet Bohuslava Sobotky na svém jednání v pondělí 27. dubna 2015 schválil koncepci politiky České republiky v Evropské unii. Ta stanoví nový přístup České republiky k členství v unii a jasně definuje české zájmy. Vláda se dále zabývala například auditem na Ministerstvu pro místní rozvoj nebo humanitární pomocí pro Nepál.

Aktivní a srozumitelná ČR v jednotné Evropě

Vláda při svém nástupu jasně deklarovala změnu postoje vůči Evropské unii a „návrat do Evropy“. Během prvního roku vlády pro to už podnikla konkrétní kroky, ať už jde o schválení fiskálního paktu, sjednání Dohody o partnerství nebo dokončení služebního zákona, který je podmínkou pro další čerpání evropských dotací.

Dalším významným krokem je dnešní schválení strategického dokumentu Koncepce politiky ČR v EU, který stanoví nový přístup k členství v Evropské unii. Česká republika by měla být součástí hlavního proudu EU a být aktivním, srozumitelným a utvářejícím členským státem unie. Z koncepce proto vyplývají také priority ČR v EU, mezi které patří například prohloubení vnitřního trhu nebo efektivní čerpání evropských fondů.

Čerpání dotací bude pokračovat podle plánu

V pondělí se vláda vrátila také k otázce auditu Ministerstva financí na Ministerstvu pro místní rozvoj, který se týkal systému pro monitorování evropských fondů v období 2014–2020. Vláda přijala návrh ministryně Karly Šlechtové, podle kterého bude další financování hrazeno ze státního rozpočtu.

Ministryně zdůraznila, že čerpání z fondů není ohroženo a systém je plně funkční. První výzvy by tak měly být vypsány podle plánu v průběhu května.

Do Nepálu poletí český traumatým

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Česká republika vyšle do Nepálu speciální zdravotnický tým, který poskytne chirurgickou, traumatologickou a resuscitační péči zraněným. Tým tvořený 36 zdravotníky a 13 hasiči by mohl odletět ještě v pondělí v noci. Předpokládané náklady včetně letecké přepravy činí zhruba 20 milionů korun.

Dalšími schválenými body jednání vlády jsou například novela zákona o státní památkové péči nebo návrh na jmenování generálů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie