Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 11. 2012 15:28

Nová zelená úsporám startuje již v příštím roce

V rámci prorůstových opatření vlády spouští Ministerstvo životního prostředí nástupnický program regenerace domů a bytů, který naváže na úspěšný program Zelená úsporám.

Nahrává se přehrávač videa ...

Program Zelená úsporám vznikl v období ekonomické recese mimo jiné s cílem pomoci domácí ekonomice. Premiér Petr Nečas považuje ve chvíli, kdy se nacházíme v podobné situaci, za důležité využít finanční prostředky získané z dražeb emisních povolenek na vytvoření nástupnického programu na roky 2013 až 2020.

Program bude jedním ze základních stimulů české ekonomiky v následujícím období a bude mít výrazné ekonomické a sociální přínosy v ČR“ uvedl premiér.

28 miliard půjde na renovaci domů a bytů

Doba trvání programu 2013 – 2020 odpovídá období, kdy bude probíhat dražba povolenek. Část výnosů z těchto dražeb bude tvořit finanční zdroje právě pro tento program. Očekávané zdroje jsou odhadovány ve výši 28 miliard korun.

Mezi oprávněné žadatele budou patřit majitelé rodinných a bytových domů a majitelé objektů veřejných služeb.

Miroslav Zámečník na tiskové konferenci k programu Nová zelená úsporám, 27. listopadu 2012

První výzva s alokací 1,4 miliardy korun je očekávána již v březnu 2013, předpokládané zahájení příjmu žádostí v srpnu a první výplata prostředků pak na podzim příštího roku. Do programu budou akceptovány realizace zahájené od ledna 2013.

Premiér: Lidé ušetří peníze za vytápění

Program Nová zelená úsporám představuje díky kombinaci veřejné podpory a soukromých zdrojů významné prorůstové opatření. Přinese přes 70 tisíc pracovních míst a podpoří aplikaci nových technologií například při výstavbě energeticky pasivních domů.

  • Občané uspoří finanční prostředky na vytápění zateplených domů.
  • Dojde ke zvýšení kultury bydlení a zlepšení vzhledu měst a obcí.
  • Sníží se energetická závislost státu a emise skleníkových plynů.

Opatření šetří životní prostředí, a zároveň i peněženku každého žadatele díky příspěvku na stavební a technologická opatření a úspoře za energie na vytápění. Toto je racionální přístup a politika v oblasti životního prostředí, kterou chce moje vláda prosazovat,“ dodal předseda vlády Petr Nečas.

Původní program Zelená úsporám byl spuštěn v dubnu 2009. Státní fond životního prostředí ČR přijal více než 80 tisíc žádostí, z kterých uspělo 96,7 procenta žadatelů. Od roku 2011 bylo proplaceno 17 miliard korun a celkově již na účty žadatelů přišlo téměř 19 miliard korun. Program Zelená úsporám přinesl práci více než 16 tisícům lidí, svá obydlí renovovalo více než 250 tisíc domácností.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie