Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 3. 2012 14:06

Novela od dubna zprůhledňuje veřejné zakázky

Očekávaná novela zákona o veřejných zakázkách, která zavádí přísnější podmínky pro jejich zadávání začíná platit v neděli 1. dubna.

Ilustrační obrázek - penízeSchválené změny zpřísňují celý proces zadávacího řízení a významně tak přispívají k transparentnosti vynakládání veřejných prostředků v této oblasti. Klíčové je zejména snížení limitů pro veřejné zakázky, které jsou určující pro stanovení povinnosti zadavatele postupovat podle tohoto zákona.

Změna zavádí také povinné prohlášení dodavatele o ekonomické a finanční způsobilosti plnit veřejnou zakázkou jako jeden z kvalifikačních předpokladů. Zadavatelé již také nebudou moci požadovat v rámci technické kvalifikace certifikáty ISO.

V rámci novely dochází rovněž ke zdvojnásobení sankcí ukládaných Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Nově bude také platit, že zadavatel je povinen poskytovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Novela Zákona o veřejných zakázkách přináší následující významné změny:
  • Zadavatelé budou povinni zadávat veřejné zakázky na dodávky a služby dosahující předpokládané hodnoty jeden milion korun bez DPH a více a veřejné zakázky na stavební práce dosahující předpokládané hodnoty tři miliony korun a více.
  • Rozšiřuje se působnost zákona na více subjektů prostřednictvím úpravy definice dotovaného zadavatele. Za zadavatele bude nově považován každý, kdo obdrží více než 50 procent prostředků na zakázku z veřejných zdrojů.
  • Zákon zavádí kategorii „významná veřejná zakázka“. V případě státu se bude jednat o veřejné zakázky dosahující předpokládané hodnoty nejméně 300 milionů korun bez DPH, v případě samospráv 50 milionů korun. Tyto zakázky bude vždy schvalovat v případě státu vláda a samospráv zastupitelstvo. Zavádí se u nich též delší lhůty pro podání nabídek.
  • Dochází ke zpřísnění podmínek pro zadávání zakázek na stavební práce. Ministerstvo pro místní rozvoj bude vyhláškou stanovovat u zakázek na stavební práce podrobnosti zadávací dokumentace, výkazu výměr, soupisu stavebních prací a obchodní podmínky.
  • Zadavatel musí zrušit zadávací řízení, pokud by měl hodnotit méně než dvě nabídky.
  • U všech zakázek (kromě zjednodušeného podlimitního řízení a jednacích řízení) bude zadavatel povinně 30 dní předem odesílat k uveřejnění předběžné oznámení, které bude obsahovat i zdůvodnění nutnosti realizace zakázky.
  • Zavádí se pojem „osoba se zvláštní způsobilostí“. Tato osoba bude zaměstnancem veřejného zadavatele s povinností absolvovat vzdělávací program ministerstva pro místní rozvoj. Bude se vyjadřovat k zadávací dokumentaci a stane se povinným členem hodnotících komisí. U nadlimitních veřejných zakázek na stavební práce bude vyjádření k zadávací dokumentaci poskytovat tzv. „osoba s odbornou způsobilostí“, což je osoba s autorizací podle zákona o autorizovaných inženýrech.
  • Dalším novým pojmem je „hodnotitel veřejné zakázky“. Tito hodnotitelé budou losováni do hodnotících komisí u významných státních zakázek a budou moci podávat podnět k prošetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jejich seznam povede ministerstvo pro místní rozvoj.
  • U veřejných zakázek na dodávky vymezených prováděcím předpisem se zavádí povinnost zadavatele provést hodnocení prostřednictvím elektronické aukce.
  • Dochází k odstranění možnosti omezovat počet účastníků na základě lepší kvalifikace nebo losování.
Povinnosti zadavatele nově uveřejňovat na svém profilu následující části zadávací dokumentace:

  • celou textovou část včetně textové části smlouvy od 500 tisíc korun;
  • skutečně uhrazenou cenu za celou zakázku, odůvodnění přiměřenosti požadavků na technické kvalifikační předpoklady;
  • odůvodnění stanovení předmětu veřejné zakázky;
  • odůvodnění způsobu hodnocení vzhledem k potřebám zadavatele a informace o subdodavatelích, kterým hlavní dodavatel za plnění subdodávky uhradil více než deset procent nebo více než pět procent v případě významné veřejné zakázky - odůvodnění budou u významných státních zakázek předkládána vládě (součástí bude i odborné vyjádření) či zastupitelstvům (v případě významných zakázek samospráv) ke schválení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Odkazy

Plné znění zákona o veřejných zakázkách na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Často kladené dotazy na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Průvodce novelou na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Více informací na Portálu o veřejných zakázkách a koncesích.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie