Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2012 16:26

Nový zákon posílí práva obětí trestných činů

Vláda projedná ve středu návrh zákona o obětech trestných činů, které připravilo ministerstvo spravedlnosti.

Oběti trestných činů mají více možností bezplatného poradenství - ilustrační fotoNový zákon sjednotí současnou roztříštěnou právní úpravu a rozšíří práva obětí na poskytnutí peněžité pomoci od státu, právo na respektování lidské důstojnosti oběti trestného činu a právo na informace. „Chceme obecně posilovat postavení obětí trestných činů a zlepšovat jejich pozici v reálném životě,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zákon nově zavádí například právo na odškodnění za nehmotnou újmu v případě obětí trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti jako je znásilnění či sexuální nátlak, zvýší se také poskytované paušální částky.
Nárok oběti na náhradu škody či nemajetkovou újmu vůči pachateli bude nově přecházet na stát. Poškozený bude moci také požádat o zabránění kontaktu s podezřelým, při výslechu pak bude mít právo na doprovod důvěrníka.

Neziskové organizace pomáhající obětem získají dotace

Návrh zákona také počítá s tím, že Ministerstvo spravedlnosti bude udílet akreditace nestátním neziskovým organizacím, které budou poskytovat právní informace obětem trestné činnosti a restorativní programy. Tyto akreditované subjekty pak bude podporovat poskytováním dotací.

Ministerstvo spravedlnosti bude rovněž vést veřejný registr poskytovatelů služeb pro oběti trestných činů. Do registru budou zapisovány vedle subjektů akreditovaných ministerstvem také organizace zaregistrované podle zákona o sociálních službách. Do seznamu se dostane též Probační a mediační služba a za splnění zákonných podmínek i advokáti.

Současná právní úprava je nevyhovující

Právní úprava ochrany obětí je v současné době roztříštěna do několika zákonů. Trestní řád řeší práva oběti, která v trestním řízení vystupuje v roli poškozeného, zákon o poskytnutí peněžité pomoci pak vymezuje práva některých obětí na pomoc státu při překlenování zhoršené sociální situace způsobené oběti trestným činem.

Některé případy zajištění ochrany oběti jsou upraveny ve zvláštních předpisech jako je zákon o Policii České republiky nebo zákon o zvláštní ochraně svědka. Poskytování sociální pomoci obětem pak řeší zákon o sociálních službách. V současné době však neexistuje komplexní úprava práv obětí jakožto příjemců zvláštní péče ze strany státu. Žádný právní předpis také uspokojivě neupravuje, jakým způsobem by se k oběti měly chovat orgány činné v trestním řízení, nejsou dostatečným způsobem upraveny otázky vztahující se k poskytování relevantních informací obětem, otázky, které se týkají možného doprovodu oběti osobou, která jí poskytuje psychickou pomoc apod.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zákon upravuje zejména tato práva obětí

  1. právo na poskytnutí odborné pomoci, která bude v případě některých skupin obětí poskytována bezplatně;
  2. možnost spoluúčasti pacienta za nadstandardní péči
  3. právo na informace, kde je kladen důraz především na srozumitelnost poskytovaných informací;
  4. právo na ochranu soukromí;
  5. právo na ochranu před nadbytečnou psychickou zátěží v průběhu vyšetřování ze strany policie a orgánů činných v trestním řízení (omezení kontaktu s pachatelem, speciální pravidla pro provádění výslechu oběti a pro podání vysvětlení obětí);
  6. prohlášení oběti o dopadech trestného činu na její život;
  7. právo na peněžitou pomoc.

Knihovna připravované legislativy

Návrh zákona o obětech trestných činů

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie