Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 4. 2009 14:39

Novým předsedou vlády je Jan Fischer

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval nového předsedu vlády. Ten má po odstupujícím premiérovi Mirku Topolánkovi sestavit překlenovací kabinet, který zemi přivede k předčasným volbám.

„Do čela nové vlády se dostávám jako osoba nepolitická, jako osoba odborná, nicméně jako člověk, který má s fungováním exekutivy, s fungováním jednotlivých resortů, státní administrativy dostatečně velké zkušenosti, proto jsem tuto svou misi přijal. Nebude to vláda vizí, bude to vláda tvrdé práce, často budeme dokončovat rozpracované úkoly. Přál bych si, aby to bylo ku prospěchu této země, abychom tuto zemi dovedli k předčasným volbám,“ řekl premiér Fischer po jmenování prezidentem na Pražském Hradě.

Priority nové vlády a její složení

Hlavními prioritami překlenovací vlády Jana Fischera bude české předsednictví Evropské radě a jeho dokončení, zmenšení dopadů hospodářské krize na Českou republiku, zachovat chod státní administrativy a připravit státní rozpočet na příští rok.

„Jsem otevřen spolupráci, doufám, že v nadcházejících jednáních postavíme dělný tým, pracovitý tým a tým dobrých osobností a bude to zároveň vláda, která bude umět dobře komunikovat,“ dodal Fischer.

Odstupující premiér Mirek Topolánek již včera v televizním rozhovoru řekl, že jeho koaliční vláda krizi nezavinila. „Nebyli jsme to my, kdo poškodil Českou republiku, nedržíme se svých postů, ale našli jsme řešení, které nás opravdu vyvede z určité nestability, protože dopady na Českou republiku v zahraničí jsou děsivé,“ řekl Topolánek.

Premiér Jan Fischer složení svého kabinetu představí zřejmě do 9. května, kdy by prezident měl členy nové vlády jmenovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Nový premiér Jan Fischer 2009-04-09

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie