Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 6. 2017 15:35

Novým státním tajemníkem pro evropské záležitosti se stal Aleš Chmelař

Novým státním tajemníkem pro evropské záležitosti se stal Aleš Chmelař
Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes představil nového státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře. Ten se ode dneška stává náměstkem pro řízení Sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády. Vedle role státního tajemníka pro evropské záležitosti bude Aleš Chmelař rovněž premiérským šerpou, který zastupuje českou vládu na přípravných jednáních v Bruselu.

Aleš Chmelař vystudoval pařížské Sciences Po a London School of Economics. Před svým nástupem působil jako výzkumný pracovník v oblasti finančních trhů v Centru pro studium evropský politik (CEPS), největším a nejstarším bruselském think-tanku.

Od roku 2014 pracoval jako hlavní evropský analytik Úřadu vlády České republiky a ředitel Odboru koordinace hospodářských politik EU. Specializuje se na evropskou hospodářskou a finanční politiku, transformaci postkomunistických zemí a průmyslové strategie středoevropského prostoru.

Aleš Chmelař byl vybrán ve výběrovém řízení v souladu se zákonem o státní službě. Několik let úzce spolupracoval s bývalým státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou.  První akce, které se v nové roli zúčastní, bude červnová Evropská rada, která se koná tento čtvrtek a pátek v Bruselu.  V následujících měsících se nový státní tajemník bude věnovat prosazování českých zájmů v diskusi o budoucnosti EU, vyjednávání brexitu, obhajování českého názoru na otázku migračních kvót a spolupráci v rámci Visegrádské skupiny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie