Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 7. 2012 19:05

O platech ústavních činitelů rozhodnou poslanci

Vláda pošle do sněmovny návrh zákona o platech poslanců, senátorů, členů vlády a soudců rozpracovaný do pěti variant.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předkládané varianty počítají s 2,51 násobkem až více než trojnásobkem platové základny pro výpočet platu ústavních činitelů. Poslanci pak rozhodnou, zda dojde k oddělení platových základen soudců a ústavních činitelů či zvolí jednu z různých variant koeficientů výše platové základny pro výpočet platu ústavních činitelů. „Jsme přesvědčeni, že by to mělo být na základě širší politické shody,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Návrh je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého se má plat ústavních činitelů a soudců odvíjet od vyšší částky. „Chci zdůraznit, že je to krok vynucený soudci Ústavního soudu,“ upřesnil premiér Petr Nečas. „Vláda i nadále setrvává v názoru, že i soudci podléhají stejnému režimu jako všichni ostatní občané této země,“ vysvětlil stanovisko svého kabinetu.

Platy soudců by měly být odděleny od platů politiků

Nevyhýbáme se diskusi, aby platy soudců a jejich platová základna byly legislativně řešeny odděleně,“ prohlásil dnes předseda vlády. Podle premiéra se tím zamezí opakování situace, kdy docházelo k pravidelnému rušení mražení soudcovských platů.

Vláda se zcela odpovědně zabývala také otázkou, zdali navzdory tomu, že Ústavní soud tuto skupinu dává do skupiny jedné a říká, že jsou na sebe navázány, zdali by přeci jen oddělitelné nebyly,“ vyjádřila svůj souhlas i vicepremiérka Karolína Peake. „Já si takové oddělení doslova přeji,“ uvedl také ministr financí Miroslav Kalousek. „Nejčistější řešení je to rozpojit,“ prohlásil o možnosti legislativního rozdělení platových základen soudců od politiků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie