Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2023 12:47

O víkendu se návštěvníkům poprvé otevře Benešova vila v Sezimově Ústí, prohlídky budou pravidelně až do konce října

Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.
Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.
Po zimní přestávce se o víkendu 13. a 14. května opět rozběhne oblíbený cyklus prohlídek vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Objekt, který je ve správě Úřadu vlády ČR, bude návštěvníkům po předchozí rezervaci přístupný o víkendech a státních svátcích až do 29. října.

Komentované prohlídky Benešovy vily v Sezimově Ústí seznámí zájemce s historií i současností budovy a přilehlé zahrady i s osobností prezidenta Edvarda Beneše a jeho manželky Hany. Návštěvníci po vstupu u branky u Památníku projdou okolo studánky Karla Čapka, prohlédnou si sousední Strimplovu a Fierlingerovu vilu a poté si projdou interiéry samotné Benešovy vily, kterou si manželé nechali postavit v letech 1930 až 1931 (s následnou dostavbou v roce 1937) ve francouzském stylu. Exkurze pak končí prohlídkou Sally terreny.

Nebudu skrývat, že je pro mě oblast Sezimova Ústí, a tudíž i Benešova vila, srdeční záležitostí. Jsem ráda, že můžeme zajistit pravidelné víkendy pro veřejnost i přes nutné probíhající rekonstrukční práce, které nelze dále odkládat. Osobně bych si přála, kdybychom mohli Benešovu vilu zpřístupnit ještě častěji, snad se nám to podaří v příštím roce,“ uvedla Jana Kotalíková, vedoucí Úřad vlády.

V areálu v současné době probíhají rekonstrukční práce, při nichž bude odstraněn bazén včetně pojezdového zákrytu a šaten. Ten do původního konceptu manželů Benešových nepatřil, byl vybudován až v roce 1978, kdy celý objekt patřil do majetku Úřadu předsednictva vlády ČSSR. Součástí demolice jsou i přilehlé opěrné zídky a bude odstraněna i zeleň, která opticky oddělovala bazén od okolního parku. Následně bude prostor bazénu, zázemí a zpevněných ploch zavezen a plocha bude rekultivována a osázena travou a vzrostlou zelení. Po dokončení prací tak dojde k optickému scelení prostoru parku tak, jak vypadal v dobách, kdy tu Hana a Edvard Benešovi pobývali.

Přehled návštěvních dnů Benešovy vily

13.–14. května 2023
20.–21. května 2023
27.–28. května 2023 (28. května 1884 – den narození Edvarda Beneše)
3.–4. června 2023
10.–11. června 2023
17.–18. června 2023
24.–25. června 2023
 

Informace o rozšířené možnosti prohlídek od července do října a možnosti zapůjčení audioprůvodce nazlenete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie