Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 7. 2020 13:53

4.–6. července 2020: O víkendu startují dny otevřených dveří Úřadu vlády, je možné navštívit Kramářovu vilu a Hrzánský palác

O víkendu si veřejnost bude moci prohlédnout Kramářovu vilu, rezidenci předsedy vlády.
O víkendu si veřejnost bude moci prohlédnout Kramářovu vilu, rezidenci předsedy vlády.
O prodlouženém svátečním víkendu 4. až 6. července 2020 se letos poprvé otevřou veřejnosti objekty spravované Úřadem vlády. Tradiční každoroční cyklus dnů otevřených dveří vládních vil a paláců zahájí sobotní a nedělní prohlídky Kramářovy vily, v pondělí na státní svátek Den upálení mistra Jana Husa bude otevřen Hrzánský palác na Hradčanech.

Prohlídky Kramářovy vily, rezidence předsedy vlády vybudované prvním československým premiérem Karlem Kramářem na pozemku původní bašty sv. Máří Magdaleny na okraji pražských Letenských sadů, budou zahájeny v sobotu v 9.00. Budou probíhat v organizovaných skupinách s odborným komentářem průvodců. Zájemci si budou moci prohlédnout jak interiéry budovy, která v současnosti slouží především k reprezentačním účelům, tak i zahradu s unikátním výhledem na údolí Vltavy. V sobotu i v neděli bude poslední prohlídka objektu začínat v 16 hodin a ke vstupu není nutná žádná předběžná registrace.

Stejná pravidla budou platit i v pondělí 6. července, kdy Úřad vlády u příležitosti státního svátku věnovaného památce mistra Jana Husa zpřístupní jednu z nejstarších staveb na pražských Hradčanech, Hrzánský palác. Kromě reprezentačních účelů palác slouží jako náhradní sídlo vlády ČR. Od července do října 2018, v době, kdy ve Strakově akademii probíhaly intenzivní práce na rekonstrukci budovy, zde přechodně úřadovala i vláda Andreje Babiše. Tato budova s historií sahající až do 14. století je spjata s významnými osobnostmi české historie, jako byli stavitel Petr Parléř či první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Vstup do vládních objektů bude samozřejmě povolen za zpřísněných hygienických opatření vyhlášených Ministerstvem zdravotnictví a Hygienickou stanicí hlavního města Prahy.

Další den otevřených dveří Úřadu vlády proběhne v sobotu 11. července, kdy si lidé budou moci prohlédnout opět prostory Hrzánského paláce.

Program dnů otevřených dveří

4. července 2020 – Kramářova vila
5. července 2020 – Kramářova vila
6. července 2020 – Hrzánský palác

Každý den od 9.00 do 17.00 hodin, poslední komentovaná prohlídka bude začínat v 16.00 hodin.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie