Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 2. 2012 15:26

Oběti trestných činů budou mít více práv

Vláda schválila návrh zákona o obětech trestných činů, který rozšiřuje jejich práva, zároveň také počítá se zajištěním pomoci těmto obětem.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Nový zákon je komplexní úpravou právní ochrany obětí trestných činů, která má být nyní přehlednější. Částečně totiž slučuje dosavadní úpravy roztříštěné do několika právních předpisů. „Tím, že budeme mít komplexní samostatný zákon, se kterým dokáže pracovat každá oběť, tak se přiblížíme k ostatním státům západní Evropy, kde v trestním řízení je oběť preferována a chráněna,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po jednání vlády.

Zákon také posiluje jednotlivá práva obětí trestných činů. Nově pak zavádí například možnost bezplatného poskytnutí odborné pomoci, ochranu soukromí nebo ochranu před nadbytečnou psychickou zátěží během vyšetřování, která spočívá zejména v omezení kontaktu s pachatelem či zvláštních pravidlech při výslechu oběti, například právo na doprovod důvěrníka.

Oběti mají mít nárok na peněžitou pomoc

Obětem trestných činů by na základě zákona mělo vzniknout právo i na peněžitou pomoc. Například oběti trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti jako je znásilnění či sexuální nátlak tak budou mít nárok na odškodnění. Dokonce se zvýší poskytované paušální částky.

Nárok oběti na náhradu škody, zhoršenou sociální situaci či nemajetkovou újmu vůči pachateli bude nově přecházet na stát.Tisková konference po jednání vlády 15. února 2012

Pospíšil: Podpora neziskových organizací je pro nás důležitá

Změny se dotknou také neziskových organizací, které se právní ochranou a péčí o oběti trestných činů zabývají. „Chceme do budoucnosti posílit roli neziskového sektoru v této oblasti, zvláště občanských sdružení, která již dnes částečně v této oblasti fungují,“ uvedl ministr.

Norma počítá se zavedením systému akreditací na poskytování této odborné pomoci. Na základě jednotlivých akreditací, které má udělovat ministerstvo spravedlnosti, pak budou organizace podpořeny poskytováním dotací. „Chceme vést veřejný seznam takovýchto akreditovaných nestátních neziskových organizací a chceme je z rozpočtu ministerstva podporovat skrze dotace a granty,“ řekl po jednání vlády ministr Jiří Pospíšil.

Návrh zákona o obětech trestných činů vypracovalo ministerstvo spravedlnosti, podle kterého je stávající právní úprava nedostatečná. Problém vidí zejména v roztříštěnosti do řady jednotlivých zákonů. V současné době též neexistuje komplexní úprava práv obětí jakožto příjemců zvláštní péče ze strany státu. Neexistuje ani žádný právní předpis, který by uspokojivě upravoval chování orgánů činných v trestním řízení vůči obětem či možnosti doprovodu oběti někým, kdo jí poskytuje psychickou pomoc.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie