Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2022 16:51

Od nového roku meziročně zeštíhlí stát o 851 služebních a pracovních míst, schválila vláda

Tisková konference po konci jednání vlády, 30. listopadu 2022.
Tisková konference po konci jednání vlády, 30. listopadu 2022.
Vláda Petra Fialy schválila na jednání ve středu 30. listopadu 2022 novou systemizaci služebních a pracovních míst, kterou s účinností od 1. ledna 2023 zruší v porovnání se začátkem roku 2022 851 systemizovaných míst. Připravila také novelu speciálního zákona, kterou navrhuje prodloužit platnost institutu dočasné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny až o jeden rok do konce března 2024, a odsouhlasila i navýšení odměny členům krajských a obecních zastupitelstev.

Nová systemizace služebních a pracovních míst platná od 1. ledna 2023 se týká celkem 234 služebních úřadů, na kterých bude celkem 75 559 služebních a pracovních míst.

„Naše vláda se v programovém prohlášení zavázala k tomu, že budeme systematicky snižovat počty úředníků a že budeme zefektivňovat státní správu. Dnes jsme k tomu udělali další krok. Schválili jsme návrh systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2023, díky kterému dojde k meziročnímu snížení úřednických míst o 851. Tímto krokem plníme závazek naší vlády zavádět úspory a zeštíhlovat státní správu, a to jde ruku v ruce s omezováním množství agend, kterými se musí stát zabývat. A v této cestě budeme v dalších měsících a letech pokračovat,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Vláda projednala také návrh novely zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Hlavním důvodem novely je prodloužení mechanismu dočasné ochrany pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Kvůli pokračující ruské agresi na Ukrajině, vystupňované navíc barbarskými útoky na ukrajinskou civilní energetickou infrastrukturu, se připravuje v rámci Evropské unie návrh na prodloužení dočasné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny o dvakrát šest měsíců. Více v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Novela zákona proto analogicky navrhuje prodloužit stávajícím držitelům dočasné ochrany, kteří se nacházejí na území České republiky, toto pobytové oprávnění za určitých podmínek až do konce března 2024. Novela obsahuje i několik dalších změn, které se týkají zjednodušení získání kvalifikace v oboru psychologie kvůli zvýšené poptávce po těchto službách v souvislosti s příchodem osob zasažených válkou, evidence zaměstnanosti uprchlíků, výplaty humanitárních dávek či zajištění předškolní a školní docházky ukrajinských dětí.

Kabinet schválil také navýšení odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků. Novým nařízením se od 1. ledna 2023 zvýší odměny za výkon funkce uvolněným členům zastupitelstev územních samosprávných celků a maximální možná výše odměn za měsíc poskytovaných za výkon funkce neuvolněným členům zastupitelstev územních samosprávných celků plošně v průměru o deset procent v příslušných tabulkách. K dosud poslednímu navýšení odměn došlo od 1. ledna 2020, od té doby se podstatně zvýšila jak průměrná mzda v národním hospodářství, tak i ceny zboží a služeb, na druhou stranu kvůli pandemii covid-19 a poté krizi spojené s válkou na Ukrajině narostla i náročnost výkonu těchto funkcí.

Vláda změnila také své usnesení z 6. dubna letošního roku, kterým stanovila strategické priority vlády České republiky ke zvládání dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu. Změnou převedla 560 milionů korun určených pro Ministerstvo pro místní rozvoj na podporu rozšíření kapacit pro nouzové ubytování ve vlastnictví územních samosprávných celků a jimi zřizovaných organizací ve prospěch Ministerstva práce a sociálních věcí (300 milionů), Správy státních hmotných rezerv (200 milionů) a Ministerstva zahraničních věcí (60 milionů) na pokrytí mimořádných výdajů spojených s důsledky války na Ukrajině a jí vyvolané uprchlické krize.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-30-listopadu-2022-201306/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie