Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2010 22:48

Odboráři se s premiérem zatím nedohodli na způsobu snižování platů

Vláda trvá na snížení objemu platů ve veřejném sektoru o deset procent. Odbory nesouhlasí s vytvořením jedné tarifní tabulky.

Zástupci odborů v čele s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem se dnes již poněkolikáté setkali s předsedou vlády Petrem Nečasem a ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Ani tentokrát ale jasná dohoda nepadla.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

„Odboráři preferují, má-li dojít ke krácení objemu mzdových prostředků, redukci stávajících tabulek s tím, že odmítají, aby docházelo ke změnám tohoto systému. V tomto máme rozdílné názory a musím říci otevřeně a korektně, že jsme se neshodli, ale tuto věc nepovažujeme za uzavřenou,“ řekl premiér.

Jednání s odbory

Vláda preferuje hlubší změnu systému platových tarifů a stupnic. Odboráři to odmítají. „Čas, který byl pro tak důležitou změnu, byl velmi malý, nejsou žádné analýzy, které vedou vládu k tomu, aby takovou změnu nastartovala,“ řekl odborový předák.

Podle premiéra budou jednání pokračovat. Vláda se bude tímto problémem zabývat poprvé ve středu a poté budou následovat jednání na expertní úrovni mezi zástupci vládního kabinetu a zástupci odborů.

Ministr Drábek plánuje jednu tabulku pro všechny skupiny veřejných zaměstnanců. Podle premiéra to je jedno z akceptovatelných řešení. „Nicméně zkrácení objemu platů o deset procent není věc k jednání, z toho vláda neustoupí za žádných okolností. To, o čem jednáme, je způsob krácení,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie