Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 10. 2012 16:55

Opakované přestupky mají být trestným činem

Vláda ve středu projedná zavedení centrální evidence přestupků. Evidovány by byly ty přestupky, jejichž opakovaná recidiva bude posuzována již jako trestný čin.

Jednat by se mělo o vybrané přestupky zejména proti občanskému soužití, veřejnému pořádku či proti majetku, nikoli pak o všechny přestupky. O trestný čin se bude jednat při třetím provinění, rozhodné období budou dva roky od posledního spáchání konkrétního přestupku. Cílem návrhu ministerstva spravedlnosti je zpřísnění odpovědnosti za přestupkovou recidivu, a to včetně možné trestní odpovědnosti u recidivy vybraných druhů přestupků.

Centrální ani místní registr všech přestupků v současnosti neexistuje. Fungují pouze dílčí evidence, které si vedou jednotlivé orgány řešící přestupky. Centrální registr umožní sdílet informace i dalším orgánům, které na základě záznamu o předchozích přestupcích pachatele mohou informace zohlednit a uložit vyšší sankce.

Přístup do evidence budou mít jen některé orgány

Evidence přestupků bude vedena Rejstříkem trestů. Údaje v ní budou spravovat orgány, které o přestupku rozhodovaly v prvním stupni. Přístup do ní bude ale neveřejný a informace budou moci získávat pouze orgány činné v trestním řízení, správní orgány rozhodující o přestupcích, ale i jiné instituce, jichž se tato problematika týká. Nahlížet do evidence bude moci také osoba, které se zápis v evidenci přestupků týká.

Zavedení trestního postihu vybrané přestupkové recidivy navazuje na Analýzu zřízení registru přestupků, kterou letos v únoru schválila vláda. Vznik evidence je rovněž zakotven ve Strategii vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012 a vládním programovém prohlášení.

Náklady na provoz mají ročně činit 8,1 milionu korun, cena realizace systému se odhaduje ve výši 31 milionů korun. Jedná se tak o ekonomicky nejšetrnější variantu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie