Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 7. 2014 15:09

Osmá bilanční cesta: V oblasti zdravotnictví vláda snížila DPH na léky a zrušila také regulační poplatky

Premiér Sobotka se setkal v rámci osmé bilanční cesty 24. července 2014 s ministrem zdravotnictví Němečkem.
Premiér Sobotka se setkal v rámci osmé bilanční cesty 24. července 2014 s ministrem zdravotnictví Němečkem.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se setkal v rámci osmé bilanční cesty 24. července 2014 s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem ve Fakultní nemocnici v Motole. Společně hovořili o plnění vládních priorit ve zdravotnictví, o zrušení regulačních poplatků, snížení DPH na léky i o navýšení plateb za státní pojištěnce.

Premiér Sobotka vyjádřil svou spokojenost s dosavadní činností resortu zdravotnictví. Především ocenil zrušení regulačních poplatků, kdy od ledna příštího roku končí občanům povinnost platit třicetikorunový poplatek za ošetření u lékaře i za recept. Pacienti jsou už od letošního ledna osvobozeni od placení polatku 60Kč za pobyt v nemocnici.

Další splněnou vládní prioritou z oblasti zdravotnictví je snížení DPH na léky. Z původních 15 % klesne DPH na léky od 1. ledna 2015 na 10 %. Snížení sazby daně z přidané hodnoty se vztahuje také na nenahraditelnou dětskou výživu a knihy.

S ministrem Svatoplukem Němečkem diskutoval předseda vlády Bohuslav Sobotka rovněž o navýšení plateb pojistného za státní pojištěnce. Díky tomuto zvýšení vzrostou příjmy systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2014 o zhruba 2 miliardy korun. Finance pak budou použity na kompenzaci výpadku příjmů poskytovatelů lůžkové zdravotní péče z regulačních poplatků za hospitalizaci.

Premiér na závěr uvedl, že nová vláda bude usilovat o to, aby české zdravotnictví bylo transparentní, efektivní a celý zdravotnický systém fungoval co nejlépe.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie