Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 12. 2007 12:20

Ostrava - V4: Premiér Mirek Topolánek se setkal s polským předsedou vlády Donaldem Tuskem

Druhým dnem pokračuje neformální schůzka premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky a slovinského premiéra.

Po dnešním ranním příletu polského premiéra Donalda Tuska zahájil s ním náš předseda vlády Mirek Topolánek bilaterální jednání. Rozhovory začaly po osmé hodině ráno a trvaly zhruba hodinu. Tématem jednání byla energetická bezpečnost a problémy týkající se americké základny u nás a v Polsku. Co se týče názorů na americké základny, oba premiéři konstatovali, že jejich názory jsou si velice blízké.

Po rozhovorech polského a našeho premiéra probíhala jednání Visegradské čtyřky a slovinského premiéra Janeze Janši. Tato jednání, která probíhají již od včerejška se podle programu týkala budoucnosti Kosova a západního Balkánu, Schengenu a českého předsednictví EU.

U většiny projednávaných bodů panovala mezi premiéry shoda. K otázce nezávislosti Kosova si slovenský premiér Robert Fico zachovává rezervovanější stanovisko a uvedl, že jeho země uzná nezávislé Kosovo jen s potvrzením mezinárodních institucí. Premiéři se shodli, že budoucnost Kosova by měla řešit Evropská unie.

"Nemáme úplně totožné pohledy, ale pozitivní je, že známe své názory, které budeme prezentovat při pátečním jednání Rady EU. Trváme na tom, že samostatnost Kosova musí být řízený proces a Srbsko nesmí stát stranou," uvedl předseda vlády Mirek Topolánek.

Jeho maďarský protějšek Ferenc Gyurcsány dodal, že osamostatnění Kosova nelze zadržet.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie