Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2011 18:16

Petr Nečas a Núrí Málikí: Česko a Irák prohloubí spolupráci

Předseda vlády České republiky Petr Nečas v pondělí zahájil návštěvu v Iráku.

V čele široké delegace čítající i ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, ministra obrany Alexandra Vondru, náměstka ministra zahraničních věcí Tomáše Duba, zástupce Svazu průmyslu a dopravy, Českou exportní banku a několik desítek českých firem, jedná v Bagdádu o možnostech a konkrétních plánech, jak posílit spolupráci mezi oběma zeměmi.Petr Nečas a Núrí Al-Málikí: Česko a Irák prohloubí spolupráci

Skutečnost, že právě Irák se stal cílem vůbec první mimoevropské zahraniční cesty Petra Nečase od jeho nástupu do funkce předsedy české vlády, potvrzuje, že transformace a rekonstrukce Iráku je v očích české vlády nejen výzvou, ale i příležitostí pro Českou republiku a české firmy. Zároveň je tato cesta důležitým signálem důvěry ve správnost irácké politiky a zlepšování vnitřní bezpečnosti, neboť se jedná o historicky teprve druhou návštěvou evropského premiéra v Iráku od r. 2003 a vůbec první návštěvu evropského předsedy vlády od jmenování stávající irácké vlády premiéra Núrího Málikího v prosinci 2010.

Hluboké základy spolupráce

Cílem návštěvy premiéra Nečase v Iráku je podpořit demokratickou transformaci této klíčové země Perského zálivu a navázat na to dobré, co bylo dosaženo spoluprací obou zemí v minulosti, především v oblasti vzájemného obchodu a investic, ale i kultury a vzdělávání.

Vzájemný prospěch a inspirace

Na zájmu dále rozvíjet a prohlubovat spolupráci se shodl premiér Nečas s Núrím Málikím, předsedou vlády Iráku, na dopoledním více než devadesáti minutovém jednání a pracovním obědě. Společně také pověřili přítomné ministry průmyslu a obchodu a představitele obrany k vyjednání co nejkonkrétnějších dohod, které umožní rozvoj spolupráce, v čele s Dohodou o vzájemné podpoře a ochraně investic, která by měla být v nejbližší době uzavřena a která by posílila právní jistotu při realizaci vzájemných investic. Zástupci ministerstev průmyslu a obrany také následně za přítomnosti obou premiérů podepsali Memoranda o spolupráci. Následně se setkali k bilaterálním jednáním o projektech zejména rekonstrukce iráckých infrastruktur a vojenské a obranné spolupráci.Petr Nečas a Núrí Al-Málikí: Česko a Irák prohloubí spolupráci

Politici obou zemí tím usilují o vytvoření optimálního prostředí pro spolupráci českých a iráckých firem. Ty se dnes setkaly v rámci jednání „Česko-iráckého podnikatelského fóra“ a historicky prvního zasedání „Česko-irácké obchodní rady“.

V jejich rámci k jednacímu stolu zasedli zástupci více než 30 českých firem a institucí a manažeři více než stovky iráckých státních a soukromých společností, aby projednali konkrétní projekty a kontrakty spolupráce. Řada českých firem dnes již na iráckém trhu působí a dnešní jednání by měla přinést další posílení jejích přítomnosti. Úspěšně se vyvíjejí např. jednání o obnovení výroby traktorů Zetor/Antar v irácké Iskandaríji, pokračují i jednání o možnosti dodávek českých podzvukových letounů L-159 pro irácké vzdušné síly.

Irácké vzdušné síly chtějí L-159

O případném prodeji českých podzvukových letounů do Iráku jednal v pondělí odpoledne s nejvyššími představiteli armády český ministr obrany Alexandr Vondra. Z jednání vyplynulo, že irácké vzdušné síly nákup L-159 podporují. Definitivní rozhodnutí o případném nákupu bude záviset na dalších technických jednáních.

V souvislost se změnami v naší armádě jsme předložili také poměrně konkrétní nabídky spolupráce i v dalších oblastech, ať už se to týká techniky, kterou my nebudeme potřebovat a můžeme spolupracovat na její modernizaci, nebo modernizačních programů, kde Česká republika byla v posledních letech úspěšná,” uzavřel Alexandr Vondra.Petr Nečas a Núrí Al-Málikí: Česko a Irák prohloubí spolupráci

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

ČR navazuje na dlouhou tradici spolupráce

Ač to nemusí být v České republice příliš známý fakt, československé firmy kdysi do Iráku dodaly kompletní technologické celky na zpracování ropy, které dodnes tvoří 60 % iráckých ropných kapacit, ale i např. závod na kompletaci traktorů Zetor (v Iráku pod značnou Antar), a české vysokoškolské vzdělání získali tisíce Iráčanů.

Od roku 2003 ČR také pomáhala přítomností své protichemické jednotky, polní nemocnice i výcvikem instruktorů irácké armády a policie ke stabilizaci a obnově země. ČR tak navazuje na dlouhou tradici spolupráce s Irákem, včetně 77 let diplomatických styků.

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie