Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 9. 2009 12:08

Pietní akt k 61. výročí úmrtí Edvarda Beneše

Benešova vila v Sezimově Ústí po rekonstrukci / Beneš villa after the reconstruction, 15.4.2009
Benešova vila v Sezimově Ústí po rekonstrukci / Beneš villa after the reconstruction, 15.4.2009
Dne 3. září 2009 si připomeneme výročí úmrtí Edvarda Beneše, druhého československého prezidenta. Vzpomínková akce proběhne u hrobky manželů Benešových.

V rámci této události budou výjimečně zpřístupněny i prostory vily manželů Benešových. Příchozí se mohou těšit na exteriér vily, jehož fasáda se pyšní původními barevnými odstíny vycházejícími z dobové fotodokumentace či typickými zelenými okenicemi. Interiér je vybaven starožitnostmi i dobovým nábytkem z 30. let. Návštěvníky uvítá oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v obytné přízemní hale, dále jídelna a pracovna, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Za doprovodu průvodců a s odborným komentářem si příchozí mohou prohlédnout také přilehlý park, který je nedílnou součástí jindy nepřístupného areálu.

O velkém zájmu návštěvníků svědčí i o to, že ji od doby jejího znovuotevření navštívilo téměř 5 tisíc návštěvníků. Během tří let se architektům podařilo odstranit všechny necitlivé stavební zásahy z komunistické éry. Vila opět připomíná venkovské sídlo jižní Francie, jak ji v letech 1929-1930 navrhl architekt Petr Kropáček. Vila je opět „krásná a sličná“, jak o ní kdysi prohlásil Karel Čapek, rodinný přítel manželů Benešových.

Kromě zmíněného 3. září, bude vila otevřena i v den státního svátku 28. září.

Benešova vila bude ještě v tomto roce zpřístupněna veřejnosti každý poslední víkend v měsíci září a říjnu, a to od 10 do 17 hodin.

PROHLÍDKY probíhají za doprovodu průvodců ve skupinách 10 – 15 osob, každých 15 minut. Návštěvníci si mohou čas prohlídky rezervovat, zájemce o skupinové prohlídky prosíme, aby se hlásili dva dny předem.

Kontakt

E-mail: cerqueirova.ivana@vlada.cz

T: 224 002 254, M: 602 201 039

Adresa

Dr. E. Beneše 201,

Sezimovo Ústí

Více informací:

/cz/urad-vlady/dalsi-objekty/vila-v-sezimove-usti-55729/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie