Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 9. 2017 12:44

Pod záštitou českého a slovenského premiéra se v Bratislavě uskuteční spotřebitelský summit ke dvojí kvalitě potravin

V pátek 13. října 2017 zahájí předseda vlády Bohuslav Sobotka společně se slovenským předsedou vlády spotřebitelský summit v Bratislavě. Setkání bude zaměřeno na boj s dvojí kvalitou potravin v rámci Evropy.

Hosty summitu budou také eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová, komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis a zástupci sdružení spotřebitelů i výrobců.

Na problém dvojí kvality potravin dlouhodobě upozorňujeme. V EU musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší. Příslib Jean-Claude Junckera a poslední kroky Evropské komise ukazují, že tlak V4 se vyplatil. Věřím, že summit v Bratislavě povede k důslednější ochraně spotřebitelů,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.   

Premiér Bohuslav Sobotka požádal v roce 2015 Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zemědělství, aby toto téma vznesly na jednání Rady EU a obrátily se s žádostí o součinnost na Evropskou komisi. V květnu 2016 na to ČR upozornila i v rámci zasedání Rady pro zemědělství a rybářství a v červnu 2016 byly Evropské komisi zaslány podklady včetně testu Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, který rozdíly v obsahu potravin prokázal. Další test, který výsledky prvního průzkumu potvrdil, nechalo zpracovat Ministerstvo zemědělství v letošním roce. Tématem se zabývali také předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny na mimořádném summitu ve Varšavě 2. března 2017, kde se shodli na důrazném postupu proti dvojí kvalitě. Další kroky vlády v oblasti dvojí kvality potravin naleznete na: /cz/media-centrum/aktualne/kroky-vlady-bohuslava-sobotky-v-oblasti-kvality-potravin-154037/.

Další informace o summitu naleznete na: http://www.vlada.gov.sk/bratislava-bude-dejiskom-samitu-„za-rovnaku-kvalitu-produktov-pre-vsetkych“/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie