Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 11. 2007 11:42

Předmětem zítřejšího zasedání ECOFINu bude Lisabonská strategie

V Bruselu se 13. listopadu uskuteční řádné zasedání Rady ministrů hospodářství a financí (ECOFIN), která patří k jedné z devíti formací Rady ministrů zemí Evropské unie.

Českou delegaci povede ministr financí Miroslav Kalousek. Mezi ústřední témata zasedání bude patřit nový tříletý cyklus Lisabonské strategie, která byla poprvé schválena na zasedání Evropské rady v Lisabonu na jaře roku 2000 s časovým horizontem do roku 2010. Hlavním smyslem tohoto projektu je podpora ekonomického růstu a konkurenceschopnosti Evropské unie, zejména ve vztahu k USA. Rada ECOFINu se rovněž zaměří na ekonomické aspekty migrace spojené se globalizací, na problematiku statistiky, finančního řízení a daňové otázky. Věnovat se budou i řešení finančních aspektů globálního satelitního navigačního systému GALILEO. Navigační systém má být obdobou amerického, armádou kontrolovaného navigačního systému GPS, zahájení jeho provozu je naplánováno na rok 2010.

ECOFIN ( The Economic and Financial Affairs Council) patří společně s Radou pro všeobecné záležitosti a Radou pro zemědělství a rybolov k nejstarším konfiguracím Rady ministrů v historii evropské integrace. Předsednictví v Radě se střídá každého půl roku na základě předem schváleného pořadí, předsednictví by se měla Česká republika zhostit v pololetí roku 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie