Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 9. 2021 16:27

Předseda vlády Andrej Babiš diskutoval ve slovinském Bledu o budoucnosti Evropy

Premiér Andrej Babiš se aktivně zapojil do panelové diskuse Bledského strategického fóra, 1. září 2021.
Premiér Andrej Babiš se aktivně zapojil do panelové diskuse Bledského strategického fóra, 1. září 2021.
Premiér Andrej Babiš se ve středu 1. září 2021 zúčastnil Bledského strategického fóra, kde diskutoval s lídry Evropy a Evropské unie o evropské budoucnosti, dalším rozšiřování EU a migraci.

V pořadí již 16. ročník Bledského strategického fóra 2021 (BSF) se letos konal se zaměřením na budoucnost Evropy. Diskuse se soustředila zejména na klíčová témata, rizika i příležitosti pro budoucnost Evropy. Zdůrazněna byla nutnost posílení odolnosti EU a lepší připravenost na budoucí krize. Zaměření letošního ročníku fóra zároveň odráželo i priority aktuálního slovinského předsednictví v Radě EU.

Jedním z témat diskuze byl i pohled lídrů na to, čím pro ně vlastně politika je. Shodli se na tom, že v politických funkcích je důležité zastávat demokratické hodnoty, činit rozhodnutí prospěšná pro občany a mít jasnou vizi. „Politici musí sloužit lidem, musí do politiky vstoupit z nesobeckých důvodů. Dobrý politik musí být dobrým manažerem. Obzvláště v krizích. Bez konkrétních reálných kroků nemá význam ohánět se silnými projevy,“ řekl premiér Babiš.

Velkou diskusi vyvolalo téma migrace a rozšíření Evropské unie. Konkrétně o přijetí zemí západního Balkánu do EU, jejichž geografická pozice je strategická z hlediska evropské bezpečnosti. V současné chvíli je podle řady evropských lídrů kritická chvíle, protože kvůli dění v Afghánistánu do Evropy bude směřovat migrační vlna s vidinou lepších životních podmínek.

Musíme být konkrétní. Hovoříme o nelegální migraci. Problémem jsou pašeráci a převaděči migrantů. Tito lidé přicházejí do Evropy s vidinou lepších životních podmínek. Bojovali jsme proti kvótám přijímání migrantů. S Maďarskem jsme byli proti. V Severní Makedonii máme policisty, kteří chrání vnější schengenskou hranici a starají se o bezpečnost EU. Severomakedonský premiér Zoran Zaev splnil vše. Kdy a jak budeme chránit naše hranice? Není žádná strategie na bezpečnost schengenského prostoru. Je načase hovořit o rozšíření EU,“ uvedl Andrej Babiš.

BSF 2021 se věnovalo diskusi evropských hlav států a vysokých představitelů EU o klíčových výzvách, včetně dalšího rozšiřování EU. Později na podobná témata hovořili bývalí prezidenti, premiéři, zástupci think-tanků, europoslanci a další osobnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie