Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2021 11:08

Předseda vlády Andrej Babiš jednal s lídry EU o vakcínách a vnitřním trhu

Jednání Evropské rady proběhlo pomocí videokonference, 25. března 2021.
Jednání Evropské rady proběhlo pomocí videokonference, 25. března 2021.
Premiér Andrej Babiš jednal ve čtvrtek 25. března 2021 prostřednictvím videokonference s lídry Evropské unie o vakcínách proti covid-19, vnitřním trhu, průmyslové politice, digitální transformaci a vnějších vztazích EU.

Hlavním tématem letos již třetí videokonference Evropské rady byl covid-19. V návaznosti na předchozí jednání, které se uskutečnilo 25. a 26. února, lídři zhodnotili aktuální epidemiologickou situaci a spolupráci v boji proti pandemii. Klíčová pak byla diskuze o spravedlivé a rychlé distribuci vakcín a o zajištění jejich dostatečného množství.

„Shodli jsme se, že nutně musíme něco udělat s rychlostí, jakou jsou vakcíny do jednotlivých členských států dodávány. S několika dalšími premiéry jsem už dříve upozorňoval, že rychlost dodávek není stejná a že kvůli tomu některé státy nebudou mít v červenci dostatek vakcín ke splnění společného cíle sedmdesátiprocentní proočkovanosti dospělé populace. Považuji za velký úspěch, že se nám podařilo prosadit příslib, že problém nerovnoměrných dodávek se musí vyřešit a státům, které jsou na tom nejhůře, se musí pomoci,“ uvedl český premiér.

Evropská rada jednala také o zpřísnění exportu vakcín. „Diskutovalo se o tom, že potřebujeme opatření o něco zpřísnit a lépe zacílit. EU klade důraz na otevřenost, ale zároveň musíme zajistit, že dostaneme svůj spravedlivý podíl vakcín, které jsme si objednali,“ řekl premiér Babiš.

Krátce se lídři věnovali tzv. digitálním zeleným certifikátům, které by měly nést informace o očkování proti covid-19, negativním testu či přítomnosti protilátek po prodělání onemocnění. „Je to dobrá iniciativa. Musíme ale získat více dat o imunitě a účinnosti vakcín, a to i v souvislosti s mutacemi, ale je to vítaný krok vpřed,“ doplnil Andrej Babiš.

Dále se Evropská rada věnovala situaci ve východním Středomoří a vývoji vztahů EU s Tureckem. Na závěr summitu se po jedenácti letech k jednání Evropské rady připojil i americký prezident. Lídři diskutovali s Joem Bidenem o společném boji s pandemií, která ovlivňuje celý svět, a o dalších tématech.

„Jsem velmi rád, že se k nám prezident Biden připojil, jeho vystoupení mne zaujalo. Představil nám svoji vizi oživení transatlantických vztahů, obchodu a investic. Vidí velký potenciál pro naši spolupráci a důraz klade i na klimatickou změnu, podporu inovací a bezpečnost,“ řekl Andrej Babiš.

Na programu Evropské rady byla i ekonomická témata, vnitřní trh, průmyslová politika a digitální transformace. Plné fungování vnitřního trhu a zajištění jeho integrity patří k dlouhodobým prioritám vlády ČR.

V oblasti digitální agendy se Evropská rada zaměřila především na digitální kompas, včetně digitálních cílů 2030 a digitálního zdanění, a na mezinárodní spolupráci.

Na okraj jednání se uskutečnil i eurosummit v rozšířeném formátu (včetně nečlenů eurozóny), kterého se tradičně účastnili předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagardeová a předseda Euroskupiny Paschal Donohoe. Jeho hlavním tématem bylo posílení mezinárodní role eura.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie