Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 2. 2020 14:44

Předseda vlády Andrej Babiš jednal v Bratislavě s Peterem Pellegrinim o rozpočtu Evropské unie a navštívil diskuzi HN clubu

Předseda vlády Andrej Babiš jednal v Bratislavě s Peterem Pellegrinim o rozpočtu Evropské unie a navštívil diskuzi HN clubu, 6. února 2020.
Předseda vlády Andrej Babiš jednal v Bratislavě s Peterem Pellegrinim o rozpočtu Evropské unie a navštívil diskuzi HN clubu, 6. února 2020.
Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 6. února 2020 v Bratislavě setkal se slovenským předsedou vlády Peterem Pellegrinim. Hovořili především o budoucím rozpočtu Evropské unie. Premiéři se zúčastnili také diskuzního panelu HN clubu v Bratislavě na téma Česko versus Slovensko 30 roků po, kdo je vítěz?

Předsedové vlád České a Slovenské republiky Andrej Babiš a Peter Pellegrini hovořili především o evropském rozpočtu na následujících sedm let. Ten považuje český premiér za nejdůležitější současné téma Evropské unie.

Hlavním důvodem mé návštěvy na Slovensku bylo, abych se dozvěděl, jak pan Pellegrini vyjednával o příštím evropském rozpočtu s Charlesem Michelem. Odlétám do Bruselu, kde mám schůzku s paní předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a Charlesem Michelem. Myslím, že hlavní problém je, že Evropská komise i finské předsednictví navrhli rozpočet, který je pro nás nepochopitelný. Pro mě by mělo logiku, kdyby se nejdříve Evropská komise zeptala členských států, jaké mají priority,“ uvedl předseda vlády.

Oba premiéři také diskutovali v rámci diskuzních panelů HN clubu o srovnání postavení České republiky a Slovenska třicet let po sametové revoluci. Panely byly soustředěny do tří hlavních částí, a to kam se dostaly obě země, postavení České republiky a Slovenska v rámci Evropské unie a boj proti změnám klimatu a dosah na národní státy.

Předsedové obou vlád mluvili o vývoji, kterými jejich země prošly od sametové revoluce, jaké jsou vzájemné vztahy České republiky a Slovenska či v jakých oblastech naše země spolupracují. Dále diskutovali o fungování Visegrádské skupiny, o měně, zda Česká republika někdy přijme euro a jak by měla vypadat další integrace Evropské unie.

Jednou z hlavních priorit nové Evropské komise je boj proti změnám klimatu. Český a slovenský premiér mluvili o hodnocení klimatických cílů a dopadech na národní hospodářství. Zároveň v otázkách klimatické změny diskutovali o energetickém mixu a důležitosti jaderné energie.

“Měli jsme v České republice dávno stavět jaderné zdroje. Slovensko bude po Francii druhé v rámci jádra v Evropě. A my to Slovensku přejeme. Jen bychom rádi byli také v rámci našeho energetického mixu na předních příčkách v Evropě,“ řekl Andrej Babiš.

Následně premiér Babiš odletěl do Bruselu, kde se setkal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie