Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2018 12:10

Předseda vlády Andrej Babiš uctil památku obětí vyhlazených Lidic

Předseda vlády Andrej Babiš uctil památku obětí vyhlazených Lidic, 10. června 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš uctil památku obětí vyhlazených Lidic, 10. června 2018.
V neděli 10. června 2018 se premiér Andrej Babiš zúčastnil pietního setkání v Památníku Lidice, které se konalo u příležitosti 76. výročí vyhlazení obce Lidice.

Premiér Andrej Babiš připomněl, že smrt mnoha nevinných lidí byla demonstrací síly nacistických okupantů, kteří se neřídili vládou práva a soudního řádu. „Dnes nám tedy nejde pouze o vzpomínku na oběti, ale je to pro nás mementem pro budoucnost. Nedopusťme, aby se takové hrůzy mohly opakovat. Važme si toho, že žijeme v Evropské unii, která je hlavně mírovým projektem, važme si toho, že jsme členy NATO, které garantuje naši bezpečnost a kde jsme sami činní, aktivní a spolehliví pro ostatní, važme si i toho, že se ve světě aktivně zasazujeme o ochranu lidských práv. Děkuji Vám, kteří jste přišli, abychom společně vzpomenuli na tuto událost,“ řekl v Lidicích Andrej Babiš.

Setkání se zúčastnili také 1. místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně obrany Karla Šlechtová, ministr kultury Ilja Šmíd, zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, velvyslanci a další čestní hosté. Součástí pietní vzpomínky byl 12. ročník Celostátní přehlídky dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

V roce 1942 bylo přesně 10. června nacisty zastřeleno 173 mužů, ženy byly odvezeny do koncentračního tábora Ravensbrück a děti, které nebyly vybrány k poněmčení, zavražděny ve vyhlazovacím táboře v Chelmnu. Obec byla srovnána se zemí. Roku 1945 se dožilo pouze 143 žen, 17 dětí a tři muži. Důvodem vyhlazení Lidic nacisty byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha v květnu 1942.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie