Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2016 14:32

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal ve Strakově akademii s předsedou Parlamentu Švédského království

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal na Úřadu vlády s předsedou švédského Parlamentu Urbanem Ahlinem, 11. listopadu 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka se setkal na Úřadu vlády s předsedou švédského Parlamentu Urbanem Ahlinem, 11. listopadu 2016.
V pátek 11. listopadu 2016 se premiér Bohuslav Sobotka setkal na Úřadu vlády s předsedou švédského Parlamentu Urbanem Ahlinem. Společně diskutovali zejména o evropských tématech, mimo jiné o obnovení sociální a ekonomické konvergence v rámci Evropské unie a o rozvoji jednotného digitálního trhu. Oba státníci ocenili také česko-švédskou meziparlamentní spolupráci a spolupráci Švédska s Visegrádskou skupinou.

Česká republika má se Švédskem dlouhodobě výborné vztahy a obě země mají zájem je i nadále rozvíjet. Vzájemná spolupráce probíhá zejména v oblasti obchodu a investic či obrany a bezpečnosti, Česká republika a Švédsko rovněž zastávají mnoho společných postojů v rámci Evropské unie. K prohlubování bilaterálních vztahů dochází i v širším formátu setkávání severských, visegrádských a pobaltských zemí.

„S potěšením mohu konstatovat, že se česko-švédské vztahy úspěšně rozvíjejí ve všech oblastech a do budoucna plánujeme tyto vztahy ještě více prohlubovat. Jsem velmi rád, že jsme si dosavadní vynikající úroveň i ochotu na dalším prohlubování našich vzájemných vztahů potvrdili i s premiérem Löfvenem minulý týden na mé pracovní návštěvě Švédska a shodli jsme se na principech, které budeme dále naplňovat,“ řekl po setkání předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Důležitým prvkem dvoustranných vztahů je spolupráce na meziparlamentní úrovni. Ve švédském parlamentu existuje švédsko-česká skupina přátel, v Poslanecké sněmovně ČR pak pracuje Skupina spolupráce ČR – Severské státy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie