Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 6. 2016 6:21

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v Su-čou summit ministrů zdravotnictví zemí 16+1

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil v pořadí již druhé setkání ministrů zdravotnictví platformy 16+1, 20. června 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka zahájil v pořadí již druhé setkání ministrů zdravotnictví platformy 16+1, 20. června 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka poslední den své pracovní cesty do Číny zahájil společně s čínskou vicepremiérkou Liou Jen-tung v pořadí již druhé setkání ministrů zdravotnictví platformy 16+1. Spolupráce v oblasti zdravotnictví hraje v česko-čínských vztazích důležitou roli, aktivně se rozvíjí zejména medicínská turistika a partnerství v sektoru lázeňství.

Díky české iniciativě je oblast zdravotnictví jednou z nejaktivnějších součástí platformy 16+1 a ministři zdravotnictví těchto zemí se takto na vrcholové úrovni setkali již podruhé. Za čínskou stranu summit zahájila Liou Jen-tung, vicepremiérka čínské vlády, v jejíž gesci je kromě zdravotnictví také cestovní ruch, sport, kultura, vzdělávání a školství nebo média. S čínskou vicepremiérkou již český premiér bilaterálně jednal včera odpoledne a věnoval se spolupráci v oblasti sportu a vzdělávání, ale především v oblasti zdravotnictví.

Summit ministrů zdravotnictví je už druhým summitem na platformě 16+1. První summit zemí střední a východní Evropy a Číny, jehož vrcholem bylo přijetí tzv. Pražské deklarace, hostila Česká republika v loňském roce. Pražská deklarace zdůrazňuje zdraví jako základní předpoklad udržitelného rozvoje, a tím i ekonomického růstu. Odkazuje na cíle udržitelného rozvoje, které byly přijaty širším mezinárodním společenstvím, týkající se posílení zdravotnických systémů vzhledem k současným výzvám.

Na Pražskou deklaraci nyní navazuje ustanovení tzv. Asociace nemocnic a Asociace veřejného zdravotnictví, které zaštiťují konkrétní projekty. Za ČR se v této fázi v rámci Asociace nemocnic zúčastní Fakultní nemocnice Motol, Fakultní nemocnice Ostrava a Fakultní nemocnice Hradec Králové. V rámci Asociace veřejného zdravotnictví pak Státní zdravotní ústav a Ústav zdravotnických informací a statistiky. 

Za účasti předsedy vlády byly v rámci summitu ministrů zdravotnictví 16+1 podepsány následující dohody:

  • Dohoda mezi FN Motol a Univerzitní nemocnicí Drum Tower Hospital v Nanjingu umožní výměnu studentů, vědeckou spolupráci a spolupráci v neurologii, imunologii a rehabilitaci
  • Dohoda mezi FN Motol a Univerzitní nemocnicí Drum Tower v Nanjingu, vědeckou platformou Aequa Sciences a Univerzitou v Cambridge v oblasti výzkumu Alzheimerovy choroby
  • Dohoda mezi FN Hradec Králové a Univerzitní nemocnicí Shuguang v Šanghaji, vědeckou platformou Aequa Sciences a Univerzitou v Cambridge v oblasti výzkumu tradiční čínské medicíny
  • Dohoda mezi Smíšenou česko-čínskou komorou vzájemné spolupráce a Hospodářskou komorou při Ministerstvu hospodářství
  • Založení Asociace nemocnic zemí 16+1
  • Založení Asociace veřejných zdravotních institucí zemí 16+1

Spolupráce mezi Českou republikou a Čínou v oblasti zdravotnictví

Zdravotnictví představuje tradiční pilíř spolupráce mezi Českou republikou a Čínou. Vedle spolupráce na úrovni nemocnic či dalších institucí veřejného zdravotnictví jsou v centru pozornosti vzájemné česko-čínské zdravotnické spolupráce zejména oblasti medicínské turistiky, lázeňské a rehabilitační péče a podpory tradiční čínské medicíny. Obě strany dále kooperují v oblasti veřejného zdraví, epidemiologie a vakcinace, úspěšně se rozvíjí i spolupráce v oblastech farmacie, zdravotnických technologií a výzkumu.

Dochází k postupnému naplňování Memoranda o spolupráci ohledně vzniku vědeckého a výzkumného pracoviště tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, které bylo podepsáno v loňském roce.

V Česko-čínském centru pro výzkum tradiční čínské medicíny v současnosti probíhají projekty zabývající se vlivem akupunktury na léčbu migrén a zároveň vlivem akupunktury přidané k obvyklé léčbě zvracení v důsledku chemoterapie u pacientek s karcinomem prsu. Zřízení Centra je prvním krokem k vybudování celé kliniky, která by měla být v provozu zhruba od roku 2018.

Od roku 2015 probíhá v ČR léčba čínských dětí trpících respiračními onemocněními. Pobyt v Horských lázních Karlova Studánka pomáhá výrazně zlepšit jejich zdravotní stav a je vynikajícím dokladem přínosnosti spolupráce v oblasti zdravotnictví. Na letošní rok je připraven ozdravný pobyt pro asi 80 dětí z provincie Hebei a Peking.

Velmi dobře spolupracují lékové úřady obou zemí (Státní ústav pro kontrolu léčiv a China Food and Drug Administration). 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie