Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 4. 2014 13:40

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jednal v Bruselu na summitu EU-Afrika

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se ve středu 2. dubna 2014 zúčastnil jednání Summitu EU-Afrika. Na čtvrtém zasedání jednali zástupci evropských státu a zemí Afriky. Hlavními tématy byly oblasti míru, prosperity, migrace a také se hodnotilo dosavadní partnerství mezi oběma kontinenty. Premiér Bohuslav Sobotka se poté setkal se zástupci Tuniska, Ghany, Etiopie a Nigérie.

Na evropsko-africkém summitu zasedají představitelé unijní osmadvacítky a zástupci padesáti tří zemí z Afriky. „Česká republika vítá možnost debaty mezi Evropskou unií a africkými státy. Platí, že tyto země jsou pro nás tradičním teritoriem obchodního zájmu. Česká republika má zájem na tom, aby se posilovala stabilita a mír v této oblasti,“ okomentoval v Bruselu premiér Bohuslav Sobotka.

Hlavním mottem zasedání je: „Investování do lidí, prosperity a míru“. K tomuto tématu vystoupil i premiér Bohuslav Sobotka a přednesl projev s názvem „Prosperita“. Následovalo setkání se zástupci Tuniské republiky, Etiopské federativní demokratické republiky. Předseda vlády diskutoval se zástupci států o hospodářských situacích, podpoře v oblastech školství, zdravotnictví a tématech projednávaných na summitu. Po bilaterálních jednáních předseda Sobotka uvedl: „Tunisko je jedna z nejstabilnějších zemí severních Afriky. Je důležité propojit podnikatele obou zemí a hledat nové příležitosti pro české firmy. Co se týče Etiopie, ta zažívá příznivý ekonomický rozvoj a disponuje potřebnou stabilitou. Proto je také v centru české pozornosti.“ Na středečním bruselském zasedání zastoupí Bohuslava Sobotku náměstek ministra zahraničních věcí Martin Talpa.
Summity EU-Afrika jsou zakotveny v mezinárodní smlouvě z Cotonou o spolupráci EU se zeměmi Afriky, Karibské a Tichomořské oblasti z roku 2000. Letošnímu dubnovému setkání předcházely schůzky v letech 2000 v Káhiře, 2007 v Lisabonu a třetí se uskutečnila v roce 2010 v libyjském Tripolisu. Celý rámec spolupráce mezi EU a Afrikou se opírá o zásadní dokument, kterým je Společná strategie EU-Afrika (JEAS). Dokument reflektuje politický vývoj na africkém kontinentu, především vytvoření Africké unie. JEAS sleduje ekonomické a rozvojové rámce včetně naplňování demokratického vládnutí společně s budováním struktury pro mír a bezpečnost.

Na summitu byly projednávány následující dokumenty:
  1. Společné prohlášení (Deklarace Summitu EU-Afrika)
  2. Zhodnocení Partnerství EU-Afrika od roku 2007 (EU-Africa: delivering the Partnership since 2007)
  3. Deklarace k tématu migrace a mobility

Česká republika v minulosti uzavřela s Afrikou několik bilaterálních vztahů. V současnosti nabývají na síle mezinárodní kooperace v rámci hospodářských vztahů. Důkazem toho jsou zvyšující se obchodní obraty mezi ČR a africkými státy. V roce 2013 částka obratu přesáhla 50 miliard korun, z čehož vývoz Česka činil necelých 33 miliard. Český stát se zaměřuje také na bezpečnostní otázky. V rámci výcvikové mise EU vyslala ČR, jak potvrdil premiér Bohuslav Sobotka, do Mali na 15 měsíců 34 příslušníků armády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie