Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 2. 2015 13:45

Předseda vlády jednal s primátorem Mostu a zástupci krajské tripartity Ústeckého kraje o těžebních limitech

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes na Úřadu vlády jednal s primátorem města Most Janem Paparegem a zástupci krajské Ústecké tripartity i Ústeckého kraje. Hlavním tématem jednání byla diskuse týkající se surovinové politiky a těžebních limitů.

Premiér Sobotka pokračuje ve snaze seznámit se ještě před tím, než bude o těžebních limitech rozhodovat vláda, s pohledem všech zainteresovaných stran. V pátek 30. ledna jednal předseda vlády se starostkou Litvínova a starostou Horního Jiřetína. Včera projednávala možné vládní varianty řešení těžebních limitů tripartita.

Je mimořádně důležité, aby měla vláda před svým rozhodnutím o dalším postupu ve věci těžebních limitů informace a názory všech stran, kterých se tato věc týká a mohla rozhodnout k nejlepšímu možnému prospěchu jak občanů, tak energetickým potřebám země i životního prostředí. S primátorem Mostu i zástupci krajské tripartity Ústeckého kraje jsme dnes diskutovali nejen o vládních variantách postupu ohledně těžebních limitů, ale také otázku zaměstnanosti v regionu, která s těžbou uhlí přímo souvisí. Na jednání jsem připomněl svůj návrh zřízení sociálního fondu, který by byl financován z části navrhovaného zvýšení poplatků z vytěženého uhlí. Tyto peníze by byly použity na podporu nových pracovních míst v regionech postižených útlumem těžby. Zřízení tohoto fondu by mohlo pomoci snížit sociální napětí mezi horníky, kterým hrozí propouštění v případě, že se limity neprolomí,“ uvedl po jednání předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Téma dalšího postupu v těžebních limitech bude projednávat znovu tripartita po 30. 6. 2015, do kdy doplní zástupci vlády sociálním partnerům podrobné analýzy sociálních a ekonomických dopadů k jednotlivým variantám řešení. O těžebních limitech poté finálně rozhodne na svém jednání vláda ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie