Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 12. 2018 16:15

Předseda vlády podepsal se zástupci odborů Kolektivní dohodu vyššího stupně

Zástupci vlády a odborů ve Strakově akademii podepsali kolektivní dohodu, 12. prosince 2018.
Zástupci vlády a odborů ve Strakově akademii podepsali kolektivní dohodu, 12. prosince 2018.
Premiér Andrej Babiš podepsal ve středu 12. prosince 2018 se zástupci odborů historicky druhou Kolektivní dohodu vyššího stupně pro státní zaměstnance. Dohodu, podepsanou na Úřadu vlády ČR, se podařilo dokončit po ročním vyjednávání. Nově dosáhne větší počet zaměstnanců na odměny při životních výročích.

Kolektivní dohoda vyššího stupně se týká přibližně 70.000 státních zaměstnanců. Je uzavřena mezi vládou ČR, Odborovým svazem státních orgánů a organizací, Českomoravským odborovým svazem civilních zaměstnanců armády, Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče, Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství a Asociací samostatných odborů ČR. Za vládu dohodu podepsali premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Historicky druhá Kolektivní dohoda vyššího stupně byla schválena vládou 20. listopadu 2018 a navazuje na dohodu platnou od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2018. Díky ní zůstává zachováno pět volných dnů, tzv. sick days, či možnost převodu části dovolené do dalšího kalendářního roku. Rozšiřuje se například okruh odměn při životních výročích. Úřady také nově nesmí od zaměstnanců vyžadovat údaje o členství v odborové organizaci.

Tato kolektivní dohoda je účinná od 1. ledna 2019 a platí do 31. prosince 2019.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie