Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 7. 2015 9:07

Předsednictví ČR ve skupině V4: Prioritami je energetika i vnitřní soudržnost

Tisková konference k představení priorit předsednictví V4, 1. července 2015.
Tisková konference k představení priorit předsednictví V4, 1. července 2015.
Česká republika od dnešního dne předsedá zemím Visegrádské skupiny. Mezi hlavní priority ročního předsednictví, které představil premiér Bohuslav Sobotka společně s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, patří například boj proti daňovým podvodům, spolupráce v obraně nebo aktivní naplňování principu solidarity v EU.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Sloganem českého předsednictví je „V4 Trust“ neboli V4 společná důvěra. Právě vzájemná spolupráce a důvěra je podle předsedy vlády klíčová pro udržení a další rozvoj této skupiny.

„Pro Českou republiku je prioritní prohlubovat spolupráci s našimi nejbližšími sousedy a Visegrádská skupina představuje ideální platformu pro všestranný rozvoj našich sousedských vztahů. Vnímám naše předsednictví jako příležitost o kousek dál posunout spolupráci ve Střední Evropě,“ řekl na úvod předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Našimi prioritami budou posilování vnitřní soudržnosti, spolupráce v oblasti energetiky zejména s přihlédnutím k budování Energetické unie v EU, podporování transformačních a demokratizačních procesů v Evropě i jejím sousedství, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce, posilování principu solidarity a inovací v rámci EU a boj proti daňovým únikům a podvodům,“ dodal premiér Sobotka. Zároveň doplnil, že Česká republika chce navázat na úspěšné projekty slovenského předsednictví.

„V souvislosti se zahraničně-politickými aktivitami V4 zůstanou jednou z nejvýznamnějších oblastí země západního Balkánu a Východního partnerství, jejichž proevropské směřování chceme nadále aktivně podporovat. Mimořádnou roli budou mít i naše projekty na pomoc transformaci ukrajinské společnosti a neméně důležitá bude také spolupráce v otázce migrace,“ prohlásil při této příležitosti ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Během roku se uskuteční v rámci českého předsednictví řada pracovních setkání, konferencí, odborných seminářů i dva summity předsedů vlády zemí V4 s cílem prosadit společné projekty na prohlubování spolupráce a koordinace postojů státu V4 ať už v EU či NATO. Česká republika převzala předsednictví od Slovenska, v červenci 2016 na něj naváže polské předsednictví.

Aktuální informace týkající se českého předsednictví Visegrádské skupině jsou zveřejněny na webové stránce www.mzv.cz/visegrad. Zajímavé informace k V4 můžete rovněž sledovat na sociální síti Twitter (#CZV4PRES). 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie