Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 3. 2009 19:54

Předsednictví podporuje přístup Černé Hory do euroatlantických struktur

Delegace předsednictví v čele s předsedou Evropské rady M. Topolánkem navštívila Černou Horu.

Představitelům země vzkázala, že jsou na správné cestě stát se plnoprávnou členskou zemí EU.

„Černá Hora naplňuje svůj sen zdárně a poměrně rychle. Poslední hodnotící zpráva stabilizační asociační dohody je pozitivní. Letos bude přijata přihláška za kandidátskou zemi a já doufám, že se co nejdřív rozběhne proces hodnocení a přístupových rozhovorů k přijetí Černé Hory do Evropské unie,“ řekl předseda Evropské rady Mirek Topolánek.

Černá Hora podle Topolánka téměř splnila podmínky vízové liberalizace a teď zemi čeká rozsáhlý schvalovací proces, který by se neměl prodlužovat. Předsednictví přijelo do regionu západního Balkánu posílit naděje lidí, kteří žijí v regionu, že se dočkají přistoupení jejich zemí do euroatlantických struktur.

„Dnes jsem tady proto, abych naplňoval naší předsednickou prioritu, a to je pokročení v procesu přístupových jednání jednotlivých zemí západního Balkánu. Jsem tady proto, abych ukázal, že každá země tohoto regionu má rozličné hodnoty, jiné priority a jiné problémy při přistupování do Evropské unie a do NATO a možná mají shodné cíle, ale naplňuje je rozličný termín,“ dodal premiér Topolánek.

Kromě přístupových témat se při jednáních mluvilo také o dopadech globální finanční krize na národní ekonomiky nebo o energetické bezpečnosti Evropy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie