Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 3. 2009 9:58

Představitelé EU Langer s Barrotem jednali v USA

Místopředsedy Evropské komise Jacquese Barrot a ministr vnitra ČR Ivan Langer se seznamovali s novou americkou administrativou.

Účelem návštěvy přestavitelů EU v USA nebylo přímo jednání o vězních z Guntánama, kdy se EU již dříve nabídla řešit společně s USA tento problém, ale zejména šlo o získání informací a navázání kontaktů. Toto již ministr Langer naznačil před svým odjezdem:

„Naším cílem při cestě do USA není vyjednávání, nýbrž výměna a získávání informací. Hlavním smyslem cesty není diskuse o uzavření věznice Guantánamo. Zaměříme se především na vízovou politiku, ochranu hranic a migraci, využití moderních technologií či vzájemnou právní pomoc. V případě Guantánama musíme zjistit, co má americká strana v plánu, jaké jsou jejich záměry, co od nás očekávají, co by si přáli. Teprve potom můžeme dělat nějaká rozhodnutí. Všechny podmínky, stejně jako všechna rizika, musíme pečlivě zvážit“.

Na včerejší schůzce (16. března) oba zástupci EU jednali s americkými představiteli v obecné rovině a nastínili možnost společného boje proti terorismu. Komisař J. Barrot k tomu na tiskové konferenci uvedl: „Američané chtějí otočit stránku a chtějí změnit způsob boje proti terorismu.“ Dále mluvil o možném podepsání memoranda o porozumění: „Existuje návrh k podepsání memoranda o porozumění, které by formulovalo principy společného boje proti terorismu.“

Při návštěvě USA byl včera místopředseda Evropské komise Jacques Barrot oceněn „Vyznamenáním transatlantického přátelství“, které uděluje každoročně Evropský institut vedoucím činitelům USA nebo Evropy za upevnění vzájemných vazeb. Tímto oceněním byly v minulosti vyznamenány osobnosti jako jsou M. Albrightová nebo J. Solana.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie