Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2021 18:52

Představitelé zemí Slavkovského formátu řešili na zámku v Lednici situaci ve vývoji pandemie covidu-19, migraci i ekonomické oživení v EU

Na jednání v Tyrkysovém salonku se lídři zemí Slavkovského formátu bavili například o migraci či pandemii covid-19, 7. září 2021.
Na jednání v Tyrkysovém salonku se lídři zemí Slavkovského formátu bavili například o migraci či pandemii covid-19, 7. září 2021.
Premiér Andrej Babiš v úterý 7. září 2021 na zámku Lednice uspořádal setkání ve Slavkovském formátu. S předsedou vlády Slovenské republiky Eduardem Hegerem a spolkovým kancléřem Rakouska Sebastianem Kurzem diskutoval o aktuální situaci v Afghánistánu, migraci, hospodářském oživení EU a vývoji pandemie covidu-19.

Již šesté setkání ve Slavkovském formátu na úrovni premiérů bylo jednou z prvních akcí českého předsednictví v tomto formátu. Česká republika ho převzala od Rakouska 1. července 2021.

Dobré vztahy a úzká koordinace se sousedy jsou v dnešní době ještě důležitější než dříve. Slavkovský formát, kde se schází Česko, Rakousko a Slovensko, je skvělou příležitostí pro diskuzi o regionálních i celoevropských tématech. Česká republika se za svého předsednictví bude snažit tuto spolupráci ještě prohloubit,“ uvedl po jednání premiér Babiš. „Máme mnoho společného a společně se nám může podařit prosadit i v Evropě věci, které Evropu trápí,“ doplnil.

Během jednání lídři zúčastněných zemí zhodnotili aktuální situaci v Afghánistánu, z ní vyplývající bezpečnostní rizika včetně hrozby migrace a priority EU pro jejich řešení. Dalším tématem byl současný vývoj pandemie covid-19 a boj proti ní s hlavním důrazem na očkování. „Konstatovali jsme, že jedinou účinnou zbraní proti šíření nemoci covid-19 zůstává očkování, a proto stále apelujeme na naše občany, aby se nechali očkovat. Děláme k tomu kampaň, rozhodli jsme o třetí dávce vakcíny, aby ochránili sebe i své nejbližší,“ připomněl premiér Babiš.

Představitelé zemí Slavkovského formátu si také vyměnili názory na hospodářské oživení ekonomik a posílení odolnosti EU vůči dalším případným krizím. „Všechny tři země mají schválený Národní plán obnovy, což je samozřejmě skvělé,“ konstatoval Andrej Babiš.

Slavkovský formát spolupráce vznikl na základě iniciativy předsedů vlád Česka, Rakouska a Slovenska v lednu 2015 coby přirozený doplněk sousedských vztahů ve střední Evropě a patří mezi základní pilíře regionální spolupráce ČR se sousedy. Poslední jednání na úrovni premiérů se uskutečnilo v září 2020 ve Vídni.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie