Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 1. 2018 16:38

Premiér Andrej Babiš bude s bulharským premiérem Bojkem Borisovem jednat o prioritách v EU i o ekonomické spolupráci

Předseda vlády Andrej Babiš navštíví v pondělí 22. ledna 2018 Bulharsko. V Sofii se setká s premiérem Bojkem Borisovem i s prezidentem Bulharské republiky Rumenem Radevem. Hlavními tématy jednání budou aktuální evropské otázky a ekonomická spolupráce obou zemí.

Návštěva premiéra Andreje Babiše v Sofii se uskuteční v souvislosti s bulharským předsednictvím v Radě EU, které bylo zahájeno 1. ledna 2018. Z tohoto důvodu bude společné jednání premiérů zaměřeno především na evropské otázky z pohledu priorit Bulharska v rámci půlročního předsednictví.

České priority v EU jsou v mnoha směrech shodné s bulharskými. Premiéři se v diskusi zaměří především na zajištění bezpečnosti a stability EU nebo na podporu zemím západního Balkánu v souvislosti s rozšířením EU. Projednána by měla být také otázka dalšího rozšíření Schengenského prostoru a záměr Bulharska přiblížit se eurozóně.

Předsedové vlád České a Bulharské republiky projednají také další ekonomickou spolupráci obou zemí, zejména pak problematiku obchodu a investic.

Premiér Bojko Borisov navštívil Českou republiku naposledy v únoru 2016 u příležitosti summitu premiérů V4 v Praze. Premiér Andrej Babiš mluvil se svým protějškem telefonicky, a to v úterý 19. prosince 2017.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie