Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 4. 2019 16:52

Premiér Andrej Babiš jednal s předsedou rakouské Národní rady

Premiér Andrej Babiš jednal s předsedou rakouské Národní rady Wolfgangem Sobotkou, 2 dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš jednal s předsedou rakouské Národní rady Wolfgangem Sobotkou, 2 dubna 2019.
V úterý 2. dubna 2019 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedou Národní rady Parlamentu Rakouska Wolfgangem Sobotkou. Společně jednali o aktuálních evropských otázkách, dopravní infrastruktuře a vzájemné spolupráci.

Český předseda vlády Andrej Babiš jednal s rakouským předsedou Národní rady Wolfgangem Sobotkou. „Mluvili jsme o volbách do Evropského parlamentu, brexitu, migraci i o unikátním projektu společné česko-rakouské knihy o dějinách,“ řekl Andrej Babiš.

Důležitým tématem jednání byly evropské záležitosti. Předseda vlády probral s Wolfgangem Sobotkou budoucí vývoj EU po volbách do Evropského parlamentu, dopady brexitu nebo otázku fungování Shengenu a posílení Frontextu v souvislosti s migrací. Wolfgang Sobotka také sdělil premiéru Babišovi zkušenosti a přínosy rakouského předsednictví v Radě EU, které proběhlo v druhé polovině loňského roku.

Hovořili rovněž o dálničním a železničním propojení ČR s Rakouskem. Český premiér připomněl, že 29. března začala na české straně výstavba úseku Hodějovice – Třebonín ležící na trase Praha – České Budějovice – Linec. Zdůraznil mimo to prioritu vysokorychlostního železničního propojení Berlín – Praha – Vídeň. „Řešili jsme také dálnice směr Rakousko, máme tam 20 let zpoždění. Ujistil jsem ho, že je to priorita. Minulý týden už začala výstavba úseku D3 Hodějovice - Třebonín“, uvedl Andrej Babiš.

Premiér Babiš a předseda rakouské Národní rady dále ocenili výbornou česko-rakouskou spolupráci. Jedním z dobrých příkladů je projekt společné česko-rakouské knihy o dějinách, její česká verze by měla být hotova do konce roku 2019.

Premiér Babiš se setkal s Wolfgangem Sobotkou již na neformální večeři u kancléře Sebastiana Kurze dne 24. listopadu 2018 ve Vídni.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie