Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2018 14:12

Premiér jmenoval 1. místopředsedou vlády Jana Hamáčka, vláda schválila své programové prohlášení

První jednání nové vlády Andreje Babiše 27. června 2018 ve Strakově akademii.
První jednání nové vlády Andreje Babiše 27. června 2018 ve Strakově akademii.
Vláda Andreje Babiše se sešla ve středu 27. června 2018 ve Strakově akademii k prvnímu zasedání. Na jednání premiér Babiš určil 1. místopředsedou vlády ministra vnitra pověřeného vedením Ministerstva zahraničí Jana Hamáčka. Místopředsedou vlády je ministr životního prostředí Richard Brabec. Vláda také mj. schválila jmenování předsedkyně Legislativní rady vlády, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a své programové prohlášení.

Vláda Andreje Babiše rozhodla, že novou předsedkyní Legislativní rady vlády bude ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Novou zmocněnkyní vlády pro lidská práva byla jmenována Martina Štěpánková, náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. „Její úlohou bude řízení a koordinace agendy oblastí lidských práv, práv menšin, sociálního začleňování a rovných příležitostí,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Vláda schválila také návrh žádosti vlády o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky. Podle ústavy musí nová vláda požádat sněmovnu o důvěru do 30 dnů od svého jmenování.

„Jsem velice rád, že máme za sebou první krok ke vzniku, doufejme, stabilní vlády. Ten druhý krok nás čeká 11. července. Už jsem sněmovnu požádal o svolání schůze k vyslovení důvěry,“ uvedl předseda vlády.

Vláda schválila také návrh Programového prohlášení vlády, který bude rovněž doručen do Poslanecké sněmovny. Celý text Programového prohlášení vlády naleznete na /cz/jednani-vlady/programove-prohlaseni-vlady-165960/.

Kabinet schválil také změnu ve funkci vedoucího Úřadu vlády České republiky. Namísto odvolaného Radka Augustina byla vedením Úřadu vlády s účinností od 28. června dočasně pověřena Tünde Barthová, a to až do jmenování nového vedoucího úřadu. Vláda jmenovala také novou mluvčí vlády. Stala se jí Petra Doležalová.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie